Volksleningen ronden kaap van 1 miljard euro

© belga

De financiële sector in ons land heeft in drie maanden tijd 1,025 miljard euro opgehaald via de volksleningen. Dat meldt Febelfin, de federatie van de financiële sector.

In de maand maart was er een toename met 30 procent ten in vergelijking met februari. “De volumes stijgen trager, maar er blijft een duidelijke belangstelling voor de volkslening, ondanks de lage rentetarieven”, aldus Febelfin.

In België kun je voor een volkslening bij twaalf banken terecht. De nieuwe spaarformule, onder de vorm van een kasbon die verlaagde roerende voorheffing (15%) geniet, werd begin januari van dit jaar gelanceerd door de federale regering. Voor andere langetermijnproducten geldt een tarief van 25% roerende voorheffing.

Het doel van de volkslening bestaat in het losmaken van het zogenaamde ‘slapend spaargeld’, en daarmee projecten met een sociaal-economische of maatschappelijke meerwaarde te financieren.

Uit vrees voor rampspoed op de beursvloer potten de Belgen namelijk hun spaargeld op via een bankrekening die nauwelijks rente opbrengt. Slapend geld wordt beschouwd als een stoorzender die de economische groei belemmert. Vandaar het overheidsintiatief dat volkslening wordt genoemd.

De Belgische overheid bleef evenwel onduidelijk over hoeveel geld ze via de volksleningen hoopte op te halen.

Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder van Febelfin is alvast tevreden:”De financiële sector is meer dan ooit een sector ten dienste van mens en maatschappij. De sector is dan ook verheugd om vast te stellen dat de spaarders, ondanks de lage ECB-rentevoeten, blijven intekenen op de volkslening, waarvan de opgehaalde gelden integraal worden ingezet voor maatschappelijk relevante projecten.” (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content