Volkslening mikt op drie miljard euro

© belga

Volgens de federatie van de financiële sector Febelfin zouden de banken in 2014 met de volkslening de kaap van drie miljard euro kunnen ronden.

De eerste vier maanden van het jaar haalde de financiële sector 1,198 miljard euro op met de volksleningen. Tegen eind dit jaar loopt dat bedrag mogelijk op tot meer dan 3 miljard euro, ondanks ‘het lage monetaire renteklimaat’.

De nieuwe spaarformule – onder de vorm van een kasbon of termijnrekening met een minimumtermijn van 5 jaar – geniet een verlaagde roerende voorheffing (15 ipv 25 procent) en werd begin januari gelanceerd. Twaalf financiële instellingen bieden het nieuwe spaarproduct aan. De volkslening valt onder het depositogarantiestelsel, waardoor voor de spaarder een waarborg tot 100.000 euro geldt.

De volkslening is een poging van de federale regering om het zogenaamde slapend spaargeld vrij te maken, en daarmee projecten met een sociaaleconomische of maatschappelijke meerwaarde te financieren. Voorbeelden daarvan zijn scholen, ziekenhuizen en culturele centra.

“De financiële sector juicht het stijgende succes van de volkslening toe en zal ten volle zijn rol blijven spelen in het aanbieden van dergelijke volksleningen,” aldus Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder van Febelfin. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content