Volatiele start voor de deelnemers van de Beleggerscompetitie

© iStock

De eerste week van de Beleggerscompetitie ging van start onder een gunstig gesternte. Bijna 19000 portefeuilles streden om de eerste weekprijs: een belegging van 1000 euro in één aandeel naar keuze bij Keytrade Bank. Het werd hen niet gemakkelijk gemaakt, want de aandelenmarkten gingen volatiel op en neer. Een aanvankelijke daling werd tegen het einde van de week volledig uitgewist. Enkele aandelen stalen de show, zoals het Belgische Nyrstar en het Nederlandse Fugro. Een goede aandelenselectie gekoppeld aan een actief turbobeheer vormde de sleutel tot succes.

De belangrijkste nieuwigheid van deze editie is dat we werken met de bied- en laatkoersen van Equiduct. Wanneer u een bestens order plaatst, wordt dat automatisch uitgevoerd tegen de laatkoers wanneer het een aankooporder betreft en tegen de biedkoers bij een verkooporder. In tegenstelling met vorige jaren hoeft u niet meer te wachten tot er handel op de reële markt is alvorens orders worden uitgevoerd. Dat systeem geldt ook voor de turbo’s. Daar was de terechte kritiek van vele spelers dat in sommige reeksen geen of nauwelijks handel was zodat ze hun turbo’s niet intraday konden verhandelen en daardoor heel wat winst misliepen. In het nieuwe systeem is dat niet meer het geval.

Nog niet te laat

De winsten van de eersten in het klassement kunnen spectaculair lijken, maar de wedstrijd is zeker nog niet gespeeld en u beschikt nog over 11 weken om alles recht te trekken. Waarom moedigt u uw collega’s, familieleden en vrienden niet aan om zich in te schrijven? Wanneer ze zich ook effectief inschrijven en daarbij de link gebruiken waarmee u hen uitnodigt én een portefeuille creëren, kunt u tot 2500 euro extra virtueel geld verdienen, Dat kan een groot verschil maken in de eindafrekening. Wacht dus niet om vrienden uit te nodigen via de website http://beleggerscompetitie.knack.be Deelname is gratis, maar u kunt slechts eenmaal geldig inschrijven. U kunt beleggen in verschillende financiële producten, zoals aandelen, trackers en turbo’s. Daarbij hebt u de keuze tussen een selectie aandelen genoteerd op de Euronextbeurzen van Brussel, Amsterdam en Parijs. Voorts staan 30 DAX-aandelen tot uw beschikking. Bij de turbo’s hebben we een grotere selectie dan vorig jaar. U kunt nu inspelen op de koersbewegingen van 5 indexen: BEL20, AEX, DAX, CAC40 en Dow Jones. Voorts bieden we goud, EUR/USD, Brentolie en WTI olie aan. Bij alle turbo’s hebt u de keuze tussen turbo’s long waarmee u inspeelt op een stijging van de onderliggende waarde en turbo’s short waarbij u mikt op een daling. U hebt daarbij de keuze tussen turbo’s met een kleinere of een grotere hefboom. Het percentage turbo’s in uw portefeuille wordt wel beperkt tot maximaal 5% van de waarde van uw portefeuille.

Superwinsten

De eerste weekwinnaar is de portefeuille SuperBenben die op een week tijd een rendement van 15,09% haalde. Hoe deed hij het? Bij beantwoordde trouw de dagelijkse quizvraag wat 1250 euro extra virtueel geld in het laatje bracht. Hij lijkt bovendien de markten goed aan te voelen. Aanvankelijk ging hij short op de Franse CAC40-index, een positie die hij met winst verkocht, waarna hij long ging op de Brentolie en ook dat bleek een voltreffer. Bovendien kocht hij Fugro, twee dagen voor de spectaculaire stijging. Zijn portefeuille is sterk olie georiënteerd en ze bevat naast Fugro, Royal Dutch Shell A, Technip en Total. Het enige aandeel waarmee hij verlies boekt is Euronav. SuperBenben is overigens niet de enige speler die uitstekend presteerde. De tien eersten uit het klassementen boekten allemaal winsten van meer dan 10%.

Goed om weten

In het nieuwe systeem kunt u tijdens de beursuren geen orders meer plaatsen waarvan een uitvoering uw belang in een aandeel of een tracker op meer dan 10% zou brengen (of 5% voor turbo’s). Die worden door het systeem geweigerd. Wat gebeurt er echter als u een dergelijk order na het slot van de beurs plaatst? Wanneer het systeem de eerste koers krijgt (om 9u05 voor de aandelen), controleert het of een uitvoering tegen die koers uw positie op meer dan 10% zou brengen. Wanneer dat het geval is, verwerpt het systeem automatisch dit order, al kan het even duren vooraleer het wordt verwijderd. U moet dan een nieuw order plaatsen. Het verdient dan ook de voorkeur om wanneer u de koers van een aandeel niet kent om kleinere orders (bijv. rond 9500 euro) te plaatsen. Dan hebt u veel meer kans dat die worden uitgevoerd.

Eerste weekklassement tot 26 februari 2016

  1. SuperBenben +15,09%/
  2. Wim1974 +13,20%
  3. riton +11,84%/
  4. MEYJER76 +11,83%/
  5. Madame Non +11,61%/
  6. gynthersky +11,48%/
  7. Lieven80 +11,23%/
  8. Kukuka +10,43%/
  9. kokeffect +10,33%/
  10. gvd10520 +10,06%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content