Vlaamse schuld daalt in 2015 met 2,5 miljard euro

© BELGA

Doordat bank-verzekeraar KBC nog dit jaar de 3 miljard euro terugbetaalt die ze de Vlaamse overheid verschuldigd was, daalt de Vlaamse schuld met 12,4 procent.

Door de terugbetaling zal de Vlaamse schuld eind 2015 17,65 miljard euro bedragen in plaats van 20,15 miljard. Dat deelt Vlaams viceminister-president en minister van Begroting en Financiën Annemie Turtelboom (Open Vld) mee.

Overheidssteun KBC

KBC maakte vrijdag bekend dat het het volledige resterende deel van de overheidssteun terugbetaalt die het tijdens de financiële crisis in 2008-2009 kreeg. Het gaat om de 3 miljard euro (2 miljard Vlaamse steun en 1 miljard premie) die de bank-verzekeraar nog verschuldigd was aan de Vlaamse overheid. Daarmee betaalt KBC dit jaar 2,5 miljard euro meer terug dan voorzien, zegt Turtelboom.

“Dit zorgt voor een daling van 12,4 procent van de Vlaamse schuld”, aldus de minister. “Eind 2015 bedraagt de Vlaamse schuld daardoor 17,65 miljard euro in plaats van 20,15 miljard.”

Turtelboom zegt verheugd te zijn dat KBC terug een solide kapitaalsbasis heeft om vervroegd de staatssteun terug te betalen. “De Vlaamse boekhouding kan daardoor versneld de Vlaamse schulden verlagen.” (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content