Vlaamse overheid organiseert groepsaankoop elektrische wagens

© Getty Images/iStockphoto

Online marktplaats Bobex lanceert vrijdag in opdracht van de Vlaamse overheid de eerste grote groepsaankoop voor elektrische wagens en laadpalen.

‘Veel Vlamingen hebben nog koudwatervrees als het op elektrisch rijden aankomt’, zegt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters. ‘Met de informatiecampagne ‘Van Euh? naar Aha!’ werken we allereerst de misverstanden weg. Door bijkomend een groepsaankoop mogelijk te maken, helpen we Vlamingen om echt de overstap te maken.’

De Vlaamse overheid heeft zich tot doel gesteld om het aandeel batterij elektrische wagens (BEV) in Vlaanderen tegen 2020 op 7,5 procent te krijgen. De verkoop van batterij elektrische wagens is de laatste maanden toegenomen, maar blijft erg beperkt in vergelijking met de verkoop van conventionele wagens. In december 2018 bedroeg het marktaandeel BEV 1,94 procent (in 2017 was dat 0,6 procent).

Na een selectieronde werd voor de groepsaankoop een aanbod van vier modellen geselecteerd: Nissan Leaf, Hyundai KONA, Peugeot iON en Renault ZOE. Geïnteresseerden kunnen een testrit maken met een of meerdere voertuigen naar keuze. Behalve de vier wagens is er in de groepsaankoop ook laadinfrastructuur opgenomen. Meer informatie op www.samenelektrisch.be.

Febiac, de automobielfederatie, is niet erg enthousiast over het initiatief van de Vlaamse regering: ‘De commerciële kant van elektrische wagens, auto’s verkopen, daar kunnen onze leden zich heel goed over bekommeren’, maakt Joost Kaesemans zich sterk, in een video-interview met Belga op het autosalon. Voor de overheid ziet Kaesemans andere prioriteiten, zoals de stroomvoorziening en de transitie naar groene energie.

Partner Content