Vlaams gezin gemiddeld 22 minuten en 6 seconden zonder stroom in 2014

© Thinkstock

Een Vlaams gezin zat vorig jaar gemiddeld 22 minuten en 6 seconden zonder elektriciteit. Dat is vierenhalve minuut minder dan in 2013, zo blijkt vrijdag uit een rapport van de Vlaamse energieregulator Vreg.

De Vreg maakt elk jaar een rapport op over het aantal en de omvang van stroom- en gasonderbrekingen in Vlaanderen.

Daaruit blijkt dat een Vlaams gezin vorig jaar gemiddeld 22 minuten en 6 seconden zonder stroom zat. “De onbeschikbaarheid spruit voornamelijk voort uit defecten op middenspannings- en hoogspanningskabels”, klinkt het.

“De Vlaamse onderbrekingscijfers liggen in lijn met die van Nederland en Duitsland die tot de laagst vermelde behoren”, besluit de Vreg in het rapport over de stroomonderbrekingen.

Aardgas beter beschikbaar

De aardgastoevoer was vorig jaar gedurende gemiddeld 5 minuten en 14 seconden onderbroken in een Vlaams gezin. Dat is een verbetering met 1 minuut en 40 seconden tegenover 2013. De Vreg wijst erop dat de meeste onderbrekingen het gevolg zijn van werken aan de gasmeter of geplande werken aan een dienstleiding.

“Deze noodzakelijke onbeschikbaarheid heeft normaal geen al te grote impact op het gebruikerscomfort aangezien de werken op voorhand worden aangekondigd en/of in overleg gebeuren met de getroffen eindafnemers”, aldus de Vreg. De regulator noemt het stijgend aantal incidenten bij graafwerken wel “een aandachtspunt”. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content