Zo zijn je passagiers verzekerd als je een verkeersongeval hebt

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Tijdens een uitstapje met je gezin raak je betrokken bij een verkeersongeval. Je partner of kind wordt met verwondingen naar het ziekenhuis gevoerd. Wie betaalt de kosten?

Op het moment dat je enkele gezinsleden of vrienden vervoert met je wagen veroorzaak je een ongeval. Enkele inzittenden houden er kwetsuren aan over. Krijgen zij een vergoeding van de verzekering?

Je bent niet in fout

Als een andere automobilist in fout is, draait diens aansprakelijkheidsverzekeraar op voor de schade die je passagiers lijden. Ook de schade aan jouw voertuig en jouw eventuele eigen lichamelijke schade moet door de verzekering in kwestie worden vergoed.

Zorg er wel voor dat al je inzittenden en jijzelf correct vastzitten in het voertuig en dat je niet meer personen meevoert dan wettelijk toegelaten.

Je bent wel in fout

Ben je zelf aansprakelijk voor het ongeval, dan kunnen je passagiers bij jouw BA-verzekering terecht. Die vergoedt de schade die ze lijden. Hierbij maakt het niet uit of dit al dan niet familieleden van jou zijn.

En je eigen schade als bestuurder?

Raak je zelf gekwetst terwijl je in fout was, dan vergoedt je aansprakelijkheidsverzekering jouw lichamelijke schade niet. Dat geldt zelfs als je een omniumverzekering afsloot voor je wagen. Die vergoedt immers alleen de schade aan je voertuig.

Je kan je lichamelijke schade wel apart verzekeren door een zogenaamde bestuurdersverzekering te nemen. Hou er rekening mee dat de waarborgen van zulke verzekering van contract tot contract kunnen verschillen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content