Zo ben je voldoende verzekerd als je op vakantie een auto huurt

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Besteed vooraleer je op vakantie een auto huurt voldoende aandacht aan de verzekeringen. Sluit eventueel bijkomende verzekeringen af. Waarop moet je daarbij zoal letten?

Als je op vakantie gaat, huur je ter plaatse misschien een auto. Kijk voor je je keuze maakt niet enkel naar de huurprijs die je moet betalen. Besteed ook voldoende aandacht aan de verzekeringen die in die prijs begrepen zijn. Vraag meteen ook de prijs voor extra verzekeringen die je wil afsluiten.

Overweeg daarbij welke franchise je bereid bent te dragen of af te kopen. Kijk in de voorwaarden van de verhuurder en de verzekering ook na wie er met de huurwagen mag rijden. Soms worden (aanzienlijke) toeslagen gevraagd als je als huurder ook anderen met de auto wil laten rijden.

Schade aan derden

Zorg er voor dat je alleszins verzekerd bent voor schade die je aan derden veroorzaakt. Huur je in Europa een auto, dan is zulke verzekering normaal inbegrepen. Er kan wel een aanzienlijke franchise van toepassing zijn, die je wellicht kan ‘afkopen’.

Schade aan de huurwagen

Het is aangewezen om ook een verzekering te nemen voor schade aan de huurauto zelf. Kijk ook hier na welke franchise van toepassing is. Hou er rekening mee dat bepaalde schadegevallen uitgesloten kunnen zijn (zoals bijvoorbeeld schade ontstaan op onverharde wegen, schade aan de onderzijde van de auto of schade aan ruiten of banden). Zorg er ook voor dat de wagen verzekerd is tegen diefstal.

De persoonlijke verzekering

Je kan verder ook een persoonlijke verzekering nemen. Die voorziet in de uitkering van bepaalde sommen als je zelf schade lijdt (als aansprakelijke bestuurder). Je krijgt dan bijvoorbeeld een vergoeding bij overlijden of blijvende invaliditeit, een vergoeding voor medische kosten enz. Bij sommige verhuurmaatschappijen kan je ook een waarborg nemen voor diefstal of beschadiging van je bagage.(JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content