Wat doe je met je verzekeringen na een echtscheiding?
Doe je er goed aan de lopende verzekeringscontracten aan te passen wanneer je uit de echt bent gescheiden?
Ja, dat is raadzaam. Als de situatie van de verzekeringsnemers wijzigt, moet dat worden gemeld aan de verzekeraar. Gebeurt dat niet, dan kan dat onaangename gevolgen hebben. Denk aan een levensverzekering.
Heb je die levensverzekering afgesloten met je ex-partner als begunstigde, en wordt die met naam aangeduid in het contract, dan wordt het verzekerde kapitaal na je overlijden uitbetaald aan je ex. Om dat te vermijden, moet je de begunstigingsclausule laten aanpassen. Je verzekeraar doet dat niet uit eigen beweging.
Een ander voorbeeld is de brandverzekering. Vaak staat die op naam van beide echtgenoten, omdat ze in principe voor de helft eigenaar van de woning zijn. Na een echtscheiding blijft vaak een van de partners in de gezinswoning wonen, terwijl het huis nog niet verdeeld is. Het is aan te raden in de brandverzekering te vermelden dat ook het aandeel van de andere, zelfs niet-inwonende mede-eigenaar moet worden gedekt.
Dezelfde waakzaamheid moet je aan de dag leggen als u een gemeenschappelijke auto koopt, waarvoor alleen jij of je ex-partner een omniumverzekering heeft afgesloten.
Bekijk samen met je verzekeringsmakelaar of -agent welke verzekeringen moeten worden voortgezet en welke clausules moeten worden gewijzigd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier