Wanneer kan je genieten van een Verzekering Gewaarborgd Wonen?

© Thinkstock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Plannen om een lening af te sluiten voor het kopen, bouwen of verbouwen van een woning? Dan kan je via de Vlaamse overheid gratis een Verzekering Gewaarborgd Wonen aanvragen. Al moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Iedere Vlaming kan de verzekering, die een looptijd heeft van tien jaar, gratis aanvragen. Die beschermt je tegen inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid of plotse werkloosheid.

Na een wachttijd van drie maanden kan je voor maximum drie jaar een beroep doen op een financiële tegemoetkoming die je helpt om je hypothecaire lening verder af te betalen. Je kan maximaal 600 euro ontvangen.

Bij arbeidsongeschiktheid zal de Vlaamse overheid je niet langer dan 36 maanden een tegemoetkoming geven. Bij onvrijwillige werkloosheid zal de overheid je maximaal 18 maanden bijstand geven. Voor een nieuwe tussenkomst moet je kunnen aantonen dat je tussenin minstens drie maanden opnieuw hebt gewerkt.

De vereisten

Wanneer kan je genieten van een Verzekering Gewaarborgd Wonen?

Wil je een woning kopen of bouwen dan moet je voor minsten 50 000 euro lenen, maar de waarde van je woning mag niet op meer geschat worden dan 320.000 euro.

Voor een renovatie moet je minstens 25 000 euro lenen. De aanvraag moet bovendien ten laatste één jaar na je lening gebeuren.

Je krijgt enkel maar een Verzekering Gewaarborgd Inkomen als je een eigen woning koopt in het Vlaamse Gewest.

Daarnaast moet je als werknemer een contract van onbepaalde duur kunnen voorleggen en mag je als alleenstaande niet meer verdienen dan 40 600 euro op een jaar. Heb je een persoon ten laste dan wordt dat bedrag verhoogd naar 57 990 euro. Datzelfde geldt voor wettelijk of feitelijk samenwonenden. Voor de laatste twee situaties wordt de tegemoetkoming verhoogd met 3 250 euro per persoon ten laste.

Ben je een tijdelijke werknemer? Dan moet je kunnen aantonen dat je minstens één jaar actief bent bij de huidige werkgever. Als zelfstandige moet je op jouw beurt bewijzen dat je reeds één jaar aan de slag bent als zelfstandige in hoofdberoep. Ook in die gevallen gelden dezelfde inkomensgrenzen als een vaste werknemer.

Daarenboven kan je enkel genieten van een Verzekering Gewaarborgd Wonen als je dat nog niet eerder had. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content