‘Vlaams Rampenfonds garandeert uitkeringen voor schade noodweer’

© belga

Wie het afgelopen jaar schade door noodweer heeft geleden, mag rekenen op schadevergoeding.

Het Vlaams Rampenfonds kan nu al spreken van een piekjaar. Door het recente noodweer her en der stroomden in één maand tijd al evenveel schadeclaims binnen als in het volledige jaar 2015. Tussen eind mei en eind juni werden bij het Rampenfonds al bijna 21.000 schademeldingen ingediend, wat overeenstemt met een bedrag van 188 miljoen euro. Dat is ruim tien keer zoveel als voor het hele vorige jaar, berekende De Tijd.

Maar wat betekent dat voor wie schade heeft geleden als gevolg van pakweg wateroverlast?

Naarmate delen van Vlaams- en Waals-Brabant en het zuidwesten van Limburg afgelopen zaterdag overstroomden, nam de vrees toe dat het Rampenfonds over onvoldoende middelen zou beschikken om de geleden schade te vergoeden.

“De schade wordt altijd vergoed”, aldus Wim Claes van het Rampenfonds, in een toelichting aan De Tijd. Vorig jaar werd 12,7 miljoen euro in de Vlaamse begroting voor het Rampenfonds ingeschreven. In totaal werd in 2015 ongeveer 5,3 miljoen uitgekeerd, inclusief 4,25 miljoen voor rampen die al in 2014 erkend waren. “Wij kunnen dus garanderen dat de uitkering zal gebeuren als een ramp wordt erkend en u recht hebt op een uitkering”, verduidelijkt Claes.

Ook de woordvoerster van Vlaams minister-president Bourgeois verzekert dat het Rampenfonds in geval van nood kan bijspringen “Voor alle duidelijkheid: het fonds zit niet in geldnood”, benadrukt de woordvoerster in de zakenkrant.

Het kabinet-Bourgeois laat weten dat slachtoffers van het noodweer een schadedossier kunnen laten opstellen door de gemeente. Dat is belangrijk mocht de brandverzekering de geleden schade niet dekken. (DT/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content