Verzekeringssector luidt alarmklok over levensverzekeringen

© iStock

De verhoogde taks op levensverzekeringsproducten, in combinatie met de lage rentes op de markten, zorgt voor een tanende populariteit van levensverzekeringen. Daar waarschuwt Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen voor.

“Een louter budgettaire maatregel, die de sector zwaar heeft getroffen, en budgettair bovendien een slag in het water”, aldus Philippe Colle, gedelegeerd bestuurder van Assuralia.

De premies (omzet) voor individuele levensverzekeringen zakten in 2015 met 8,3 procent, tot ruim tien miljard euro. “Dat is een halvering tegenover de 20 miljard euro tien jaar geleden”, aldus Colle. Vooral gegarandeerde levensverzekeringen (tak 21 en 22) betalen het gelag: -16,9 procent tot 7,3 miljard euro. “Dergelijke lage niveaus hebben we nooit gekend in de voorbije tien jaar”, dixit voorzitter Hans Verstraete.

Lage intrestomgeving

Oorzaak is de lage intrestomgeving, waardoor verzekeraars geen hoge gegarandeerde rentes meer kunnen bieden, in combinatie met de taks op levensverzekeringen. De regering verhoogde die in 2013 van 1,1 procent naar 2 procent op het ingebrachte kapitaal. “Een pure vermogensbelasting dus”, aldus Colle.

Bovendien bleek de belasting budgettair een slag in het water. “De regering wou in 2013 149 miljoen euro meeropbrengsten uit de taks, maar de taks heeft maar 9 miljoen euro opgebracht”, argumenteert de gedelegeerd bestuurder.

De totale premie-inkomsten voor leven zakten vorig jaar 4,4 procent tot 15,8 miljard euro. De inkomsten voor niet-leven (schadeverzekeringen) deden het wel beter: +1,3 procent tot 11,63 miljard euro. Dat betekent alles samen 27,478 miljard euro aan premie-inkomsten, of een daling met 2,1 procent.

Verdere daling tak leven

Onder de streep daalde de winst van de sector (naar schatting) naar 1,211 miljard euro, tegenover 1,324 miljard euro in 2014. Voor de tak leven schiet er nog een kleine marge over van amper 0,1 procent (0,3 procent in 2014), voor de tak niet-leven steeg het rendement van 9,9 naar 10,2 procent. Voor de hele sector geeft dat een rendabiliteit van 4,6 procent, tegenover 5,6 procent in 2014.

Voor 2016 verwacht de sector een zelfde beeld als dit jaar: net als de voorbije jaren een lichte stijging van de premie-inkomsten voor de tak schade. Voor de tak leven vreest Assuralia-voorzitter Hans Verstraete een verdere daling van de premie-inkomsten voor gegarandeerde levensverzekeringen “indien er niets gebeurt aan de taksen”, tenzij de consument alsnog opteert voor rendement op lange termijn. Voorts verwacht Assuralia een verdere positieve evolutie voor de tak-23 beleggingsproducten. Ook de groepsverzekeringen zullen een verdere stijging vertonen, is de verwachting.(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content