Verzekeringen online vergelijken: een goed idee?
Wanneer je een verzekering wil afsluiten, dan kan je op internet terecht om de voorwaarden en tarieven van verschillende aanbieders te vergelijken. Interessant?
Het internet wemelt van vergelijkingswebsites, en sommige initiatieven richten zich specifiek op verzekeringsproducten. Een van de pioniers is Eccent, een site die je laat zoeken naar de meest voordelige verzekeraar in diverse categorieën: woning, hospitalisatie, auto, reizen, schuldsaldo, enzovoort.
Afhankelijk van de gekozen dekking kom je terecht in een onlinemodule waarin je een aantal gegevens moet invullen. Kies je bijvoorbeeld voor een reisverzekering, dan dien je de gewenste looptijd, de verzekerden en de waarborgen te detailleren.
Bij onze test vond Eccent vier geschikte maatschappijen voor een reisverzekering. We konden de voorwaarden en tarieven van maximaal drie partijen vergelijken. Desgewenst konden we hier zelfs meteen een polis afsluiten. In totaal werkt Eccent samen met meer dan twintig maatschappijen.
Alternatieven
Verzekeringen.be gaf exact dezelfde resultaten, weliswaar in een aangenamere lay-out. Assurtel liet ons vrijblijvend uiteenlopende polissen van twaalf maatschappijen vergelijken, net zoals Mefirst. Verzekering-vergelijken is beperkter. Ter info: ook Test-Aankoop lanceert binnenkort een onlinevergelijker, maar die zal wellicht enkel toegankelijk zijn voor abonnees.
Zulke vergelijkingssites zijn gratis te gebruiken. Ze ontvangen een commissie van de verzekeraar bij het aanbrengen van een klant. Het is sowieso verstandig om meerdere vergelijkers te consulteren. Door slechts één website te raadplegen, krijg je wellicht geen volledig beeld van de markt.
De moeite waard?
Beroepsvereniging Assuralia wil liever geen oordeel vellen over deze initiatieven. Toch vindt directeur Wauthier Robyns het belangrijk dat je naast de prijs ook de kwaliteit van de waarborgen en van de service kan vergelijken. En dat is meestal minder evident voor wie zich louter online informeert.
‘Het persoonlijke advies van een echte makelaar vormt een belangrijke meerwaarde’, bevestigt Kelly Schamphelaere van de Federatie voor verzekerings- en financiële tussenpersonen (FVF). ‘Elke consument heeft immers eigen behoeften. De polissen die online voorgesteld worden, zijn vaak te algemeen.’
Conclusie: consulteer zeker enkele onlinevergelijkers om vooraf de markt af te tasten. Voor een second opinion die afgestemd is op jouw profiel, ga je daarna het beste nog eens praten met een verzekeringsmakelaar van vlees en bloed.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier