Verzekering niet meer duurder na zware ziekte

Voor heel wat mensen met diabetes is zelfmonitoring van de bloedglucose dagelijkse kost. © iStock

Verzekeringen mogen niet meer duurder zijn voor mensen die ooit ziek waren of nu nog kampen met een aandoening die onder controle is. Minister Kris Peeters voert daarvoor het ‘recht om vergeten te worden’ in, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen woensdag.

Wie een verzekering wil afsluiten, moet nu nog zeggen of hij ooit aan een zware ziekte zoals kanker heeft geleden. De verzekeraar gaat ervan uit dat de betrokkene een verhoogd risico loopt. Soms bedraagt de premie daardoor acht keer zoveel als normaal.

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) laat nu ‘het recht om vergeten te worden’ opnemen in de verzekeringswetgeving. Ook mensen die aan een aandoening zoals diabetes lijden, maar die perfect onder controle hebben, hebben dan geen meldingsplicht meer.

‘Het zal onder meer toepasbaar zijn op de gezondheidsverzekeringen en de schuldsaldoverzekering’, zegt de minister in de krant. ‘Het kan niet dat je tien jaar nadat je genezen verklaard bent, nog steeds geen verzekering kan afsluiten of dat enkel kan tegen een sterk verhoogde premie. Hetzelfde zou niet mogen voor medische aandoeningen die perfect onder controle zijn.’

Partner Content