Verzekeraars kunnen beginnen met vergoeden van slachtoffers aanslagen Brussel

© BELGA

Het Comité voor Schadeafwikkeling erkent de aanslagen van 22 maart als terrorisme, wat betekent dat de verzekeraars de toelating krijgen om de procedure voor schadeloosstelling op te starten. Die beslissing werd donderdag gepubliceerd in het Staatsblad.

Assuralia, de koepel van verzekeringsmaatschappijen, laat in een persbericht weten nota te nemen van het groen licht van het Comité. Dat Comité oordeelt dat de verzekeraars lichamelijke schade volledig zullen vergoeden, zoals bepaald in de verzekeringspolissen. Voor materiële schade geldt een voorlopig vergoedingspercentage van 50 procent, al moet dat de komende maanden nog herbekeken worden. Voor morele schade is nog geen voorlopig percentage vastgelegd.

Gemeenschappelijke pot verzekeraars

De bedragen die de maatschappijen zullen uitkeren, komen uit een gemeenschappelijke pot. “Het gaat dus om solidariteit tussen de meeste verzekeraars die actief zijn in België”, zegt Assuralia-woordvoerder Wauthier Robyns. Er staat een door de wet bepaalde interventieplafond van 1,2 miljard euro op die pot, maar Assuralia verwacht niet dat dat plafond dit jaar zou kunnen overschreden worden. “Behalve als ons land te maken zou krijgen met een nieuwe terreuraanslag”, zegt Robyns.

De koepel verwacht dat ten laatste eind dit jaar de verzekeraars alle mogelijke vormen van verzekerde schade, dus ook materiële en morele schade, vergoed zal kunnen worden. Het Comité komt in de loop van de komende weken en maanden nog samen om ook voor die twee schadevormen een definitief vergoedingspercentage vast te leggen. Al voegt Assuralia daar wel aan toe “alleen maar te kunnen vaststellen dat het Comité met de vaststelling van een voorlopig uitkeringspercentage voor niet-lichamelijke schades voorzichtig is geweest”.

Het Comité voor Schadeafwikkeling werd opgericht binnen een wet uit 2007 over de verzekering tegen schade veroorzaakt door terrorisme. Het wordt voorgezeten door een universiteitsprofessor, en telt vier vertegenwoordigers van de ministers van Economie, Begroting, Werk en Ambtenarenzaken, twee vertegenwoordigers van de verzekeraars en een lid van het OCAD. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content