Ook Walen betalen zorgpremie van 50 euro per jaar

Maxime Prévot © belga

Net als Vlaanderen betaalt ook Wallonië vanaf volgend jaar een zorgpremie van 50 euro per persoon.

De verplichte bijdrage aan de Waalse zorgverzekering zal 50 euro per jaar bedragen, net zoals in Vlaanderen. De jaarlijkse premie moet het mogelijk maken de verwachte toename aan zorgnoden bij 80-plussers op te vangen.

De Vlaamse zorgverzekering bestaat sinds 2001. Lange tijd bedroeg de jaarlijkse zorgpremie 25 euro per persoon, maaar dat bedrag werd door de regering-Bourgeois in de zomer van 2014 opgetrokken van 25 euro naar 50 euro en voor de lage inkomens van 10 euro naar 20 euro.

Ook in Wallonië staat een gelijkaardig systeem in de steigers. De maatregel treedt allicht in de zomer van 2017 in werking. De Waalse regering besliste vrijdag de jaarlijkse bijdrage voor wie ouder is dan 25 jaar op 50 euro vast te leggen. Voor wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering geldt een bijdrage van 25 euro.

De Waalse regering verwacht dat de zorgverzekering een vergoeding zal uitkeren aan zowat 107.000 zorgbehoevenden die als gevolg van oudere leeftijd, of een andere reden aan zelfstandigheid hebben moeten inboeten.

Naar schatting zal tussen 2015 en 2061 het aandeel 80-plussers ten zuiden van de taalgrens toenemen van 5,2 naar 11,2 procent van de bevolking. Gemiddeld zouden de rechthebbenden 300 euro per maand ontvangen. Dat is meer dan de 130 euro per maand in Vlaanderen, waar er meer zorgbehoevenden zijn en de individuele bijdrage even hoog ligt, aldus bevoegd minister Maxime Prévot.

De bijdrage ligt vast, maar het is de bedoeling via het remgeld een vorm van progressiviteit in te bouwen op basis van het inkomen. Daarover moet de regering-Magnette zich later nog buigen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content