Organisatoren van evenementen zoals Tomorrowland kunnen voor een verzekering op maat in ons land slechts bij een handvol makelaars terecht, waaronder Van Dessel Insurance Brokers. “Organisatoren van festivals kunnen zich verzekeren tegen een annulatie door overmacht zoals noodweer of brand, maar ook tegen materiële schade”, zegt Tom Janssens, commercieel directeur bij Van Dessel Insurance Brokers.
De brand op het hoofdpodium van Tomorrowland laat niemand in de festivalsector koud. Twee dagen voor de start van een evenement het pronkstuk verliezen, is een van de ergst denkbare scenario’s voor organisatoren. Het parket is een onderzoek gestart voor onopzettelijke brandstichting om de oorzaak van de brand te achterhalen. De sector werkt steeds professioneler en organisatoren weten perfect tegen welke risico’s ze zich kunnen laten verzekeren. Tegen kwaad opzet of een zware fout van de organisatie is geen verzekering mogelijk. Verder kunnen organisaties zich ongeveer tegen alle risico’s verzekeren. (lees verder onder de video)
“De vraag is vooral hoe hoog de verzekeringspremie is die je kunt en wilt betalen voor zo’n verzekering”, zegt Tom Janssens, manager non-life bij Van Dessel Insurance Brokers. De sector is ook meer geneigd dan vijf jaar geleden om verzekeringen te nemen, ondanks de soms hoge kostprijs. De pandemie en de lockdowns en het vaker voorkomen van extreem weer spelen daarbij een rol. “Overmacht, zoals natuurrampen, is vandaag de belangrijkste reden waarom organisatoren aan een verzekering denken. In de nasleep van de terreurdaden van IS was er bijvoorbeeld veel vraag voor een uitbreiding met een waarborg ‘terrorisme’, terwijl die vraag vandaag minder aanwezig is. We zien bepaalde trends inzake indekkingen komen en gaan.”
Menselijke fouten
“De organisator van een festival is niet altijd de uitvoerder van elke handeling”, vervolgt Tom Janssens. “Met een eventverzekering kunnen organisatoren zich indekken tegen menselijke fouten bij onderaannemers, net zoals dat op een bouwwerf gebeurt. Bij bouwwerken gebeurt het ook dat een gebouw nog voor de oplevering gedeeltelijk in vlammen opgaat door een fout van een van de onderaannemers, wanneer bijvoorbeeld het testen van een elektrische installatie verkeerd loopt. De verzekeraar van het event zal wel steeds op zoek gaan naar de verantwoordelijke en een deel van de schade proberen te verhalen. Elke onderaannemer heeft bijna altijd ook een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid.”
De organisator van Tomorrowland, Weareone.world, is niet verzekerd bij Van Dessel Insurance Brokers, maar de makelaar telt wel twee van de onderaannemers onder zijn klanten. “Er zijn heel veel partijen betrokken bij zo’n festival. Zo is een bedrijf dat de opnames doet een van onze klanten. Er is ook een bedrijf dat de grote ledschermen levert, waarop de festivalgangers meer in detail kunnen volgen wat de artiesten op het podium doen.”
Tom Janssens legt uit dat leveranciers van festivalmateriaal soms ook eisen dat de festivalorganisatoren een verzekering afsluiten voor het materiaal dat zij leveren voor gebruik tijdens het festival. “Het is bijvoorbeeld heel duur om grote tenten te verzekeren. Sommige verhuurders zullen in hun voorwaarden stipuleren dat de organisator een verzekering moet afsluiten voor die tenten. In andere gevallen is het wel de leverancier die de verzekering afsluit.” De contractuele voorwaarden tussen de organisator en de vele onderaannemers zullen bepalen hoe de betrokken verzekeraars de schade zullen verdelen.
Locatie en tijdstip
Over de hoogte van de premie voor zo’n eventverzekering kan Tom Janssens weinig zeggen. “Het gaat echt om een verzekering op maat. De organisator kan bijvoorbeeld beslissen zich te verzekeren tegen noodweer. Het gebeurt wel vaker dat een evenement moet worden afgelast, omdat er een windhoos is, watersnood of een bosbrand. Denk aan Pukkelpop in 2021.”
Verzekeraars hanteren diverse data, waarop ze de risico’s op natuurrampen bijhouden. Ze passen die kaarten ook voortdurend aan. “Het zal bijvoorbeeld duurder zijn om je te verzekeren tegen natuurrampen op een Spaans eiland in de zomermaanden dan in België, omdat daar de laatste jaren meer en meer natuurfenomenen zijn. De locatie speelt een rol, maar ook het tijdstip. Gaat het festival door in juli of in oktober? Dat maakt een verschil in de hoogte van de premie.”
“Bovendien bestaat er een franchise. Als een organisator een voldoende grote financiële buffer heeft om kleinere schade op te vangen, dan kan hij ervoor kiezen de vrijstelling hoger te plaatsen dan gangbaar. Zo kun je de premie laten zakken. Als de organisatie het volledige risico van slecht weer zelf wil dragen, kan de premie misschien wel met de helft zakken.”
Trackrecord
Er zijn duizend-en-één factoren die de hoogte van de verzekeringspremie bepalen. “Wordt er vuurwerk afgestoken of niet? Gaat het evenement binnen of buiten door? Hoeveel volk komt ernaar toe? Het budget is altijd een factor. Een van die vele factoren is ook het trackrecord. Zijn er al vaker problemen geweest bij de organisatie, dan zou het kunnen dat de premie stijgt. Net zoals dat bij een autoverzekering voor particulieren het geval is. Hoe meer ongelukken, hoe hoger de premie”, legt Tom Janssens nog uit.
Wanneer een organisator van een festival of een concert groot wil uitpakken met een wereldster, dan kan het ook nuttig zijn om een verzekering te nemen tegen ziekte, een ongeval of een sterfgeval van die publiekstrekker. “Een organisator kan zich perfect indekken tegen de annulering van een concert wanneer de belangrijkste headliner iets ernstig is overkomen. Hetzelfde gebeurt ook in de film- of tv-wereld. Als een producent midden in de opname van een film of een serie zit en de grote ster overlijdt, dan is alle werk verloren. Producenten willen zich beschermen tegen zulke risico’s. Organisatoren van concerten kunnen dat evengoed. Als de artiest zijn kat stuurt, omdat hij geen zin heeft om te komen, dan dekt de verzekering dat niet. Doorgaans staan er voor die situatie wel grote boetes in de contracten tussen organisatoren en artiesten.”
De verzekeringen van grote festivals is een internationale markt. “De meeste verzekeringen worden herverzekerd op de Londense verzekeringsmarkt, vaak bij Lloyd’s Market”, weet Tom Janssens. “Op de Belgische markt is er voor grotere events niet voldoende capaciteit bij de verzekeraars.” Het internationale aspect heeft voordelen, maar ook nadelen. Zoals bij zeer veel verzekeringen geldt, dreigt één groot schadegeval op één plaats de verzekeringspremies overal ter wereld opwaarts te sturen.
Lees ook: