Moet je een franchise betalen bij een schadegeval met je wagen?

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Je raakt betrokken bij een verkeersongeval waarvoor je aansprakelijk bent. Kan je verzekeraar in dat geval vragen dat je een franchise betaalt? En hoe zit het voor je eigen schade als je een omniumverzekering hebt?

Bij heel wat verzekeringen die je afsluit is er bij een schadegeval een franchise van toepassing. Maar hoe zit dat bij je autoverzekering? Kan je verzekeraar ook hier een franchise aanrekenen?

Verplichte autoverzekering

Als je zelf een ongeval veroorzaakt, wordt de schade die je berokkent aan anderen in principe integraal betaald door je verzekeraar. Er is dus meestal geen franchise van toepassing. In de verzekering van jonge bestuurders kan wel een franchise opgenomen zijn. Hetzelfde kan bijvoorbeeld gebeuren als je al heel wat schadegevallen veroorzaakte.

In uitzonderlijke gevallen kan je verzekeraar bovendien terug bij jou komen aankloppen om (een deel van) de vergoeding die hij betaalde aan het slachtoffer terug te vragen. Dat is bijvoorbeeld het geval als je dronken was op het moment van het ongeval.

En bij je omnium?

Als je een omniumverzekering afsloot voor je wagen (of een beperkte omnium) kan er voor wat betreft je eigen schade wel een franchise van toepassing zijn. Dit hangt af van verzekering tot verzekering. Je kan in je polis nazien of er in jouw concrete geval al dan niet zo’n franchise van toepassing is.

Op zoek naar een verantwoordelijke

Als er bij je verzekering een franchise van toepassing is kan je eventueel toch op zoek gaan naar een verantwoordelijke voor de schade. Dat kan bijvoorbeeld de overheid zijn als er een probleem was met het wegdek waardoor je schade leed. Vind je zo’n verantwoordelijke dan kan je de franchise die je moet betalen mogelijks op hem verhalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content