‘Meer auto-ongevallen met Belgen in het buitenland door nonchalance en vermoeidheid’

© iStock

Volgens cijfers van mobiliteitsorganisatie Touring is het aantal auto-ongevallen met Belgen in het buitenland tijdens de eerste twee weken van de zomervakantie al ruimschoots overtroffen in vergelijking met vorig jaar.

“Vorig jaar telden we voor de eerste twee weken 272 tussenkomsten voor ongevallen, dit jaar zitten we op 304“, meldt Touring in een persbericht.

De mobiliteitsorganisatie veronderstelt dat er dit jaar meer met de auto gereisd wordt, omdat Belgen vaker Spanje als vakantiebestemming nemen, in plaats van Tunesië, Turkije of Egypte. Daardoor stijgt dus ook het risico op aanrijdingen.

Bovendien trekken reizende Belgen steeds meer met de auto naar Oost-Europa. “Kroatië bijvoorbeeld is een zeer populaire bestemming geworden. De aantrekking van deze landen ligt voor de hand: er is een ruim aanbod van cultuur, geschiedenis, ontspanning en strand, het verblijf is meestal goedkoper dan in Frankrijk en ook de brandstof is goedkoper.”

Touring wijt de meeste ongevallen aan onoplettendheid, nonchalance en vermoeidheid, vooral tijdens de heenreis. “In het buitenland zijn autobestuurders bovendien niet zo goed vertrouwd met de verkeersregels en het rijgedrag van de inwoners. Ongeveer 15 procent van de ongevallen zijn te wijten aan onaangepast rijgedrag met een aanhangwagen of caravan.”

Het totale aantal oproepen bij Touring steeg in de eerste twee vakantieweken van 10.830 naar 10.900, goed voor 2.503 tussenkomsten in plaats van 2.400. Bijna 9 op de 10 waren technisch van aard, het overige deel medisch.

Er werden 152 personen gerepatrieerd (tegenover 205) en 163 voertuigen (tegenover 131). Medische tussenkomsten waren er vooral in Frankrijk, Spanje en Italië. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content