Maak van je hospitalisatieverzekering geen dure polis

© Thinkstock
Jan Roodhooft Advocaat

Als je op pensioen gaat, kan je je hospitalisatieverzekering bij dezelfde maatschappij verder zetten. Een wachtverzekering kan interessant zijn om te dure premies te vermijden.

Heel wat werknemers hebben een hospitalisatieverzekering op het werk. Als je op pensioen gaat betaalt jouw werkgever ze niet langer. Je kan dan de collectieve polis bij dezelfde maatschappij verder zetten op individuele basis en de premie zelf betalen. Een andere optie is je te verzekeren bij een andere verzekeraar of je ziekenfonds.

Individueel verder zetten

De verzekeraar waar je eerder door je werkgever verzekerd was, kan niet weigeren om het contract met je individueel verder te zetten. Je moet daarvoor wel gedurende minstens twee ononderbroken jaren verzekerd geweest zijn via een beroepsgebonden contract. Je verzekeraar mag je geen nieuwe wachttijd opleggen of een nieuwe medische vragenlijst voorleggen.

Hij mag wel de premie die je moet betalen verhogen en mag hierbij rekening houden met je leeftijd, je gezondheidstoestand op het moment dat je destijds werd aangesloten bij de verzekering, enzovoort.

Wachtpolis

Om die latere premieverhoging te vermijden, kan je nu al een wachtpolis afsluiten. Je betaalt hierbij maandelijks een premie. Ga je later op pensioen, dan wordt je premie van de hospitalisatieverzekering bepaald op basis van de leeftijd die je had toen de wachtpolis begon te lopen. Hou er wel rekening mee dat, als je uiteindelijk je polis toch niet verder zet bij dezelfde verzekeraar, je de betaalde sommen kwijt bent.

Ziekenfonds

Je kan ook beslissen de verzekering niet verder te zetten en een ziektekostenverzekering te nemen bij je ziekenfonds. Vraag na wat dat precies kost en vergelijk ook de dekkingen die beiden bieden.

Je stelt deze beslissing beter niet uit. Je werkgever moet je binnen de dertig dagen na het verlies van de aansluiting in de collectieve polis inlichten over je mogelijkheid om die individueel verder te zetten. Je hebt dan dertig dagen tijd om te reageren, eventueel verlengbaar met nog eens dertig dagen. Je recht op individuele voortzetting vervalt 105 dagen na het verlies van de collectieve verzekering. (JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content