Kwart miljoen Belgen op zwarte lijst van verzekeringen

© iStock

Precies 251.443 Belgen stonden eind 2015 op de zwarte lijst van de verzekeringsmaatschappijen. Dat blijkt uit het Jaarverslag 2015 van Datassur, het economisch samenwerkingsverband van de verzekeringsondernemingen, dat vrijdag is gepubliceerd.

De “zwarte lijst” heet officieel “het RSR-bestand van Datassur“. Dat bestand bevat de speciale risico’s voor de schadeverzekeringen: brand, ongevallen en allerlei risico’s, motorrijtuigenverzekeringen inbegrepen.

Een goede huisvader

Verzekeraars noemen een verzekeringsnemer “een speciaal risico” als die zich niet gedraagt als een goede huisvader. Die kwalificatie krijg je, als je een verzekeringspremie niet hebt betaald, ondanks herinneringsbrieven. Die reden was vorig jaar goed voor 96, 3 procent van de gevallen.

Een andere reden is dat je opmerkelijk veel verschillende schadegevallen hebt veroorzaakt, wat vorig jaar voorkwam in 3,1 procent van de gevallen en ten slotte kan je een speciaal risico worden, als je een valse verklaring hebt afgelegd bij het sluiten van een verzekeringspolis of bij een schadegeval, wat gebeurd is in 0,4 procent van de gevallen in 2015.

Het aantal speciale risico’s blijft jaarlijks toenemen. Eind vorig jaar waren het er een goeie kwart miljoen, vijf jaar geleden, in 2011, stonden er 179.000 Belgen op de zwarte lijst. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content