Kun je een levensverzekering afsluiten tot 99 jaar?

© istock

Er zijn verzekeringsmakelaars die aanraden een fiscaal contract voor een levensverzekering te sluiten met als einddatum de leeftijd van 99 jaar. Waarom die einddatum? Het is toch weinig waarschijnlijk dat iemand zo oud wordt?

Die lange einddatum heeft een fiscale reden. Door de einddatum van het contract in de verre toekomst te leggen – bijvoorbeeld op 99 jaar – kun je premies blijven betalen na je 65ste. Je kunt die ook fiscaal in mindering brengen.

Het belastingvoordeel bedraagt 30 procent van de betaalde premies, verhoogd met de uitgespaarde gemeentebelasting. Om aanspraak te kunnen maken op het fiscale voordeel moet je een belastbaar inkomen hebben en belastingen betalen. Dat kan een pensioen zijn, maar ook een inkomen uit verhuurde onroerende goederen.

Je doet er verstandig aan te kiezen voor een flexibele levensverzekering. Die heeft het voordeel dat je zelf bepaalt hoeveel je stort en wanneer je de premie betaalt. Je mag dan al eens een jaartje overslaan zonder dat de verzekeraar je daarvoor beboet.

Voor het fiscale pensioensparen kun je niet levenslang een premie betalen en fiscaal in mindering brengen. De laatste premiebetaling voor een pensioenspaarverzekering (aan een verzekeringsmaatschappij) of voor een pensioenspaarfonds (aan een bank of beursvennootschap) moet gebeuren in het jaar dat je 64 wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content