Kan je je reis annuleren als je kinderen herexamens hebben?

© Thinkstock
Jan Roodhooft Advocaat

Je wil met je gezin in de zomervakantie op reis gaan. Je boekt de reis nu al. Je kinderen zitten in het middelbaar of volgen hoger onderwijs. Wat gebeurt er met de geboekte reis als ze herexamens hebben?

Kan je in het geval van een herexamen alsnog thuis blijven en de reis annuleren zonder een vergoeding te moeten betalen?

Bekijk je reiscontract

In het contract dat je met je reisorganisator afsluit worden de voorwaarden vermeld waaronder je de reis kan annuleren. Als je dat doet moet je allicht een vergoeding betalen. Hoe dichterbij de datum van de reis ligt, hoe hoger de vergoeding zal zijn. Het feit dat je een goede reden hebt om de reis te annuleren (zoals de herexamens van je kinderen) doet hier niets aan af.

Je hebt een verzekering

Als je een annulatieverzekering afsloot voor de reis, betaalt je verzekeraar de aangerekende annulatiekosten aan je terug (na afhouding van de eventuele franchise). Hiervoor is vereist dat de reden van annulatie gedekt is in de polisvoorwaarden. Lees die dus grondig na.

Herexamens zijn in de meeste polissen een reden om een reis te annuleren. De periode waarin het herexamen volgt op de reis wordt veelal beperkt. Meestal geldt de waarborg als het herexamen valt tussen de dag waarop je zou vertrekken en een periode van 30 dagen na je voorziene terugkomst.

De verzekering kan nog andere voorwaarden vooropstellen. Zo kan vereist worden dat je je reis reserveerde voor juni. Sommige verzekeraars eisen ook dat het gaat om een herexamen van een student in het hoger onderwijs of in het laatste jaar secundair. Een andere voorwaarde die men kan stellen is dat een uitstel van het herexamen onmogelijk is.(JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content