Ik ga naar Griekenland en ik neem mee: voldoende cash en een bijstandsverzekering

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De Grieken kunnen slechts 60 euro per dag afhalen van hun rekening. Voor toeristen geldt die beperking niet, maar wie naar het land reist neemt best voldoende cash mee. Het is namelijk niet zeker dat u een automaat vindt waar nog bankbiljetten in zitten.

De bedragen die toeristen kunnen afhalen aan de automaten van de Griekse banken zijn niet geplafonneerd, zolang ze een buitenlandse kaart gebruiken. Toch hebben zij geen garantie dat ze geld kunnen afhalen aan een bankautomaat. Volgens het persbureau Bloomberg zijn 500 van de 7000 automaten in Griekenland leeg. Daarnaast is de kans groot dat de toeristen in ellenlange rijen komen te staan als ze geld willen afhalen. De Griekse banken blijven al zeker tot 6 juli toe.

Ik ga naar Griekenland en ik neem mee: voldoende cash en een bijstandsverzekering
© Reuters

Neem voldoende cash mee en sluit een betrouwbare reisverzekering af. Zo luidt het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarbij waarschuwt Buitenlandse Zaken op te letten voor kleine criminaliteit, in het bijzonder voor zakkenrollers. Zij zijn vooral actief in de stadscentra en op het openbaar vervoer, vooral in de metro.

Elektronische betalingen zouden probleemloos moeten verlopen in Griekenland. Al zullen verschillende winkels en horecazaken wellicht aandringen om met cash geld te betalen.

Bijstandsverzekering

Indien je een bijstandsverzekering hebt afgesloten kan je bij diefstal contact opnemen met de bijstandscentrale. De medewerkers helpen je om je reis-en identiteitsdocumenten te vervangen of stellen je geld ter beschikking. Daarnaast kan je een beroep doen op de verzekering bij autopech, ziekte of een ongeval.

De verzekeraar Allianz Global Assistance speelt in op de problemen met bankautomaten in Griekenland. De maatschappij biedt klanten tijdelijk een dekking voor contant geld tot 750 euro. Dat betekent dat reizigers op vakantie in Griekenland, die voor 29 juni een bijstandsverzekering afsloten bij Allianz Global Assistance, tenminste tot 5 juli verzekerd zijn tegen diefstal of verlies van maximaal 750 euro cash.

De reizigers moeten wel kunnen bewijzen dat ze cash geld hadden, bijvoorbeeld door het uittreksel van de automaat, en er moet aangifte gedaan worden bij de lokale politie. U informeert best vooraf bij uw verzekeraar welke dekking uw bijstandsverzekering precies biedt. Dat zegt Ilse De Witte, redacteur bij MoneyTalk.

Ik ga naar Griekenland en ik neem mee: voldoende cash en een bijstandsverzekering
© reuters

Ook voor zij die de Griekse cultuur willen opsnuiven, kan de reis tegenvallen. Door de besparingsmaatregelen zijn musea en archeologische sites niet altijd toegankelijk, meldt de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.. De openingsuren controleren is dan ook een must.

Annulatieverzekering

Oogt Griekenland minder aantrekkelijk door de huidige crisis en wil je je reis annuleren? Dan hebben wij slecht nieuws: je kan uitsluitend je reis annuleren bij dwingende gebeurtenissen zoals ziekte of professionele redenen.

Door de toenemende economische onrust in het land is het bovendien niet uitgesloten dat er spontane stakingen uitbreken. Maar ook dan kan je niet zomaar je reis annuleren. Volgens het NoGo, de algemene voorwaarden van een annulatieverzekering zijn onder andere stakingen, oorlogen en terroristische aanslagen niet verzekerd. De luchtvaartmaatschappij of de touroperator is wel verplicht je een oplossing aan te reiken. Ze kunnen ook voorstellen om je ticket terug te betalen.

Partner Content