Het nut van een rechtsbijstandsverzekering

© iStock

Een rechtsbijstandsverzekering kan je heel eind op de weg helpen als je moet verschijnen voor de rechtbank bijvoorbeeld voor een verkeersovertreding.

Indien je een wagen in het verkeer brengt, ben je wettelijk verplicht om een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering zal de schade vergoeden die je met je wagen toebrengt aan anderen.

Rechtsbijstandsverzekering

Maar los van de eigenlijke verplichte autoverzekering, kan je eveneens een zogenaamde rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Die verzekering is echter niet verplicht en is een louter facultatieve waarborg.

Heb je een rechtsbijstandsverzekering, dan kan je daarop bijvoorbeeld een beroep doen als je zelf schade leed bij een verkeersongeval (je was niet in fout) en dit om de vergoedingen waarop je aanspraak kan maken op te eisen via de rechtbank. Maar ook als je een verkeersovertreding beging en voor de politierechtbank moet verschijnen, kan je meestal een beroep doen op een verzekering rechtsbijstand. En dit zelfs als er geen ongeval gebeurd is, denk bijvoorbeeld aan een snelheidsovertreding.

Advocaat

Concreet kan je dan via die verzekering een beroep doen op de diensten van een advocaat die voor je het dossier zal inzien op de rechtbank, je argumenten met je zal bespreken alsook je belangen zal behartigen op de zitting.

De kosten van de advocaat zullen daarbij ook door de verzekering betaald worden. Je betaalt dan zelf niets. Je hebt in principe de vrije keuze van advocaat. Je beslist dus zelf met welke advocaat je in zee gaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content