Is een hospitalisatiepolis op kosten van de zaak voordeliger?

© Getty Images / Gorodenkoff Productions OU
Roel Van Espen medewerker Trends

Een hospitalisatieverzekering biedt een goede bescherming voor het hele gezin. Zelfstandigen en bedrijfsleiders kunnen de premies voor zo’n polis door hun vennootschap laten betalen. Dat is voordeliger dan die privé te betalen.

Gemiddeld belandt één op de zeven Belgen jaarlijks in het ziekenhuis door een ongeval of ziekte, of voor een bevalling. Een gemiddelde ziekenhuisfactuur loopt al snel op tot enkele honderden euro’s. Het bedrag hangt af van factoren zoals het ziekenhuis, de behandeling, de duur van de opname en de kamerkeuze. Een eenpersoonskamer kan tot 2.350 euro kosten (voor een gemiddelde ziekenhuisopname in 2021, recentere gegevens zijn niet beschikbaar).

Elke Belg moet zichzelf en zijn gezinsleden aansluiten bij een ziekenfonds. Daardoor is het hele gezin automatisch verzekerd voor allerlei medische kosten. Maar de wettelijke ziekteverzekering dekt slechts een deel van een ziekenhuisfactuur. Het resterende deel moet de patiënt zelf betalen.

Wie een aanvullende hospitalisatieverzekering heeft, krijgt de doktersrekeningen, de kosten voor medische verzorging, de prijs van de kamer en de uitgaven voor geneesmiddelen en medisch materiaal terugbetaald. Ook de ambulante zorg gedurende een bepaalde periode vóór en na de ziekenhuisopname is gedekt, net als de kosten voor thuisverpleging en eventueel die voor kinderopvang en huishoudhulp. Een hospitalisatiepolis betaalt ook de behandeling van ernstige ziektes terug zoals kanker, multiple sclerose, alzheimer, diabetes, mucoviscidose en parkinson, ook als de patiënt niet in het ziekenhuis wordt opgenomen.

Ongeveer zes op de tien Belgen zijn verzekerd tegen een ziekenhuisopname. De gemiddelde jaarpremie schommelt tussen 200 en 300 euro per volwassene. Voor kinderen is dat ongeveer de helft van dat bedrag. De kostprijs hangt af van meerdere factoren, waaronder de omvang van de polis, de dekkingslimieten, de leeftijd en of er een franchise wordt aangerekend.

Wie betaalt de premies?

Een zelfstandige of bedrijfsleider kan de premies van de hospitalisatieverzekering door de vennootschap laten betalen, en dat voor alle inwonende gezinsleden, zelfs als die niets met de vennootschap te maken hebben.

De premies die de vennootschap betaalt voor de hospitalisatieverzekering worden beschouwd als een sociaal voordeel. Zo’n voordeel is vrijgesteld van belasting. De zelfstandige of bedrijfsleider wordt er niet privé op belast. Dezelfde belastingvrijstelling geldt ook voor de vergoeding die uitgekeerd wordt voor een ziekenhuisopname.

De keerzijde van die medaille is dat de vennootschap de betaalde premies niet fiscaal kan aftrekken als beroepskosten. Is de hospitalisatieverzekering gekoppeld aan een groepsverzekering, waarvan de premies in principe wél aftrekbaar zijn, dan is het deel van de premies dat betrekking heeft op de hospitalisatiedekking nog altijd niet aftrekbaar.

Wat is de beste keuze?

Zelfs zonder fiscale aftrek is het nog altijd voordeliger om de premies te laten financieren door de vennootschap. We illustreren dat met het voorbeeld van Pommelien. Zij is bedrijfsleider en verdient 50.000 euro per jaar. De jaarpremie voor haar hospitalisatieverzekering bedraagt 500 euro voor haar en haar partner.



Scenario 1: de premie privé betalen

Om het premiebedrag van 500 euro netto over te houden, moet Pommelien haar loon verhogen met 1.257,86 euro. 1.257,86 euro min 20,50 procent sociale bijdragen is gelijk aan 1.000 euro. Als dat bedrag privé tegen 50 procent wordt belast, houdt ze netto 500 euro over. De opname van dat extra brutoloon van 1.257,86 euro is voor haar vennootschap fiscaal aftrekbaar. Als we uitgaan van een standaardtarief van 25 procent voor de vennootschapsbelasting, bedraagt de uiteindelijke kostprijs dan 943,40 euro. Zichzelf een bijkomend loon toekennen is fiscaal duur, aangezien daarop tot meer dan 50 procent personenbelasting verschuldigd is. Bovendien verhoogt een hoger loon ook de berekeningsbasis voor de sociale bijdragen. 



Scenario 2: de vennootschap betaalt de premie

Als Pommelien de verzekeringspremie van 500 euro door haar zaak laat betalen, kan haar vennootschap dat bedrag niet aftrekken als beroepskosten. Ze kost de vennootschap effectief 500 euro. Dat is echter wel veel minder dan de 943,40 euro die haar zaak netto zou moeten uitkeren als Pommelien de premie privé betaalt.
Een vereiste is dat de vennootschap in de polis aangeduid staat als verzekeringnemer en dat Pommelien als begunstigde wordt vermeld.

Als Pommelien er echter voor kiest zichzelf privé te verzekeren en haar vennootschap de premies aan haar te laten terugbetalen, is die terugbetaling voor haar belastbaar als een privévoordeel van alle aard. Daartegenover staat dan weer dat de premies in de vennootschap in principe wél aftrekbaar zijn als beroepskosten.

Een polis overzetten

Het is dus wel degelijk interessant om de premies van een hospitalisatieverzekering door een vennootschap te laten betalen. Maar wat als de zelfstandige of bedrijfsleider in het verleden al een polis in eigen naam (dus privé) heeft gesloten? Kan hij of zij dat contract dan laten overzetten op de zaak?

Wij deden de test met een gezinspolis bij AG Insurance. Het lukte zonder problemen. We stuurden een e-mail met ons verzoek en kregen een paar weken later de vraag om de basisgegevens van de vennootschap door te geven, de gewenste datum van de overdracht aan te duiden en een nieuwe domiciliëringsopdracht te bevestigen. Daarmee was de klus geklaard. Hiervoor rekende AG Insurance geen kosten aan. Ook de premiebedragen bleven na de aanpassing van de polis dezelfde. Een nieuwe medische keuring hoefde niet. Maar verloopt die procedure voor iedereen even vlot?

“We proberen onze klanten altijd zo goed mogelijk te helpen”, zegt Lars Vervoort, woordvoerder van AG Insurance. “Als we zo’n aanvraag ontvangen, onderzoeken we per dossier of zo’n overdracht mogelijk is.”
We informeerden ook bij DKV, de marktleider in private ziekteverzekeringen in ons land. “Een privépolis laten overzetten op je zaak kan bij ons zeer eenvoudig”, klonk het. “Het volstaat een ingevuld verzekeringsvoorstel op te sturen. Een medische vragenlijst is niet van toepassing. De aangepaste polis gaat van kracht op de eerste dag van de volgende maand. De meeste zelfstandigen met een vennootschap kiezen overigens voor die optie. Niet alleen om fiscale redenen, ook omdat een zakelijke polis een aantal waarborgen biedt die in een privépolis niet mogelijk zijn, zoals teleconsultatie.”

200 à 300 euro kost de gemiddelde jaarpremie voor een hospitalisatieverzekering voor volwassenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content