Een collectieve hospitalisatieverzekering kun je individueel voortzetten

Ziekenhuis © iStock

Wanneer je van werk verandert waar je niet kunt genieten van een collectieve hospitalisatieverzekering, dan doe je er goed aan om die verzekering voort te zetten op individuele basis.

Een belangrijk loonvoordeel voor een werknemer is de groepsverzekering die de werkgever afsluit voor zijn personeel. In de meeste groepsverzekeringen zit er ook een verzekering die de hospitalisatie van de werknemers dekt. Hierdoor ben je verzekerd bij de opname in een ziekenhuis en kun je onder andere kiezen voor een eenpersoonskamer zonder dat het je een euro meer kost. Die collectieve dekking valt weg als je van werkgever verandert en je nieuwe werkgever geen groepsverzekering met hospitalisatiedekking aanbiedt.

Wanneer is voortzetting mogelijk?

Als je de dekking van de hospitalisatieverzekering via je werkgever verliest door ontslag, dan heb je het recht om de dekking individueel voort te zetten. En dit zonder medische formaliteiten of wachttijd. Je vorige werkgever is trouwens wettelijk verplicht om je hiervan te op de hoogte te brengen en dit binnen de 30 dagen na het verlies van je dekking. De verzekeraar van je vorige werkgever zal je vervolgens contacteren en een voorstel doen. Als je de verzekering individueel voortzer – je bent niet verplicht – dan moet je geen nieuwe medische vragenlijst invullen of medisch onderzoek ondergaan. Er begint ook geen nieuwe wachttijd te lopen. Let wel, om dit recht op individuele voortzetting te kunnen uitoefenen, moet je wel twee jaar verzekerd zijn geweest in een collectief contract bij je oude werkgever.

Premies

Hoeveel premies moet je betalen? Er zal daarvoor gekeken worden naar je leeftijd op het ogenblik dat je de verzekering individueel voortzet. Om te vermijden dat de premies te hoog oplopen, kun je een zogenaamde wachtpolis onderschrijven bij de werkgever die je een hospitalisatieverzekering aanbiedt. Dat betekent dat je bij je werkgever en tijdens de duur van het collectief contract een bijpremie kunt betalen om te vermijden dat je achteraf individueel een te hoge premie moet betalen. Als je dat doet op jonge leeftijd, dan profiteer je optimaal van de lagere premies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content