Dronken een ongeval veroorzaakt: wat met uw verzekering?
Sinds de voormalige voorzitter van het Vlaams Parlement Kris Van Dijck (N-VA) dronken achter het stuur werd betrapt, laait de discussie over een nultolerantie in het verkeer weer op. Maar welke impact heeft zo’n voorval op uw verzekering?
De combinatie drinken en rijden is niet alleen gevaarlijk en onverantwoord, maar is ook slecht voor uw portemonnee. Naast de hoge boetes en eventuele schadevergoedingen moet u eveneens rekening houden met problemen met uw verzekering. Wanneer u onder invloed van alcohol verantwoordelijk bent voor een verkeersongeval, dan zal de verzekeraar in het kader van de verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering altijd de daaruit vloeiende schade aan derden vergoeden.
“Maar de verzekeraar kan de uitbetaalde schadevergoeding achteraf op de verzekerde verhalen”, waarschuwt Sven Adams, communicatieverantwoordelijke van AG Insurance. “Het bedrag dat hij mag terugvorderen is weliswaar beperkt tot een maximum van 31.000 euro. Dat is evenwel alleen mogelijk wanneer je wordt vervolgd én veroordeeld voor dronkenschap. Bovendien moet de verzekeraar het oorzakelijke verband tussen die dronkenschap en de schade aantonen.”
Wat betekent ‘dronkenschap’?
Merk op dat ‘alcoholintoxicatie’ alleen niet volstaat in deze context. Dat begrip heeft te maken met de aanwezigheid van de gemeten alcoholconcentratie van de lucht die u uitademt, of de hoeveelheid alcohol in uw bloed. ‘Dronkenschap’ heeft betrekking op de feitelijke toestand van een persoon onder invloed van alcohol. Er bestaat geen wettelijke definitie, maar in de rechtspraak wordt verwezen naar een onvaste gang, onsamenhangende taal, tekenen van vermoeidheid of agressie, enzovoort.
Heeft u naast de verplichte BA-verzekering ook een omniumpolis afgesloten? “Die vergoedt in principe de schade aan jouw wagen”, zegt Kenneth Vansina van Touring Verzekeringen, dat binnenkort als Yuzzu door het leven gaat. “Maar als de verzekeraar het oorzakelijk verband tussen de dronkenschap en de schade kan aantonen, is de kans groot dat hij zich daarvoor terugtrekt.” Of dat effectief zo is, is afhankelijk van de contractvoorwaarden: daarin staat vanaf welk niveau van intoxicatie de dekking vervalt.
Hogere premie of schrapping
Na een ongeval in fout stijgt uw verzekeringspremie sowieso, ongeacht of u dronken was of niet. “Maar de verzekeraar kan ook beslissen je contract te schrappen”, weet Philippe Neyt van Corona Direct. “Een veroordeling bij een ongeval onder invloed weegt meestal zwaar. Mogelijk wil geen enkele verzekeraar dat risicogedrag nog dekken. Na drie weigeringen kan je aankloppen bij het Tariferingsbureau om je daar te laten verzekeren. Maar dat is duur.”
Politierechters leggen in bepaalde gevallen een alcoholslot in het voertuig op. U kunt zo’n controlesysteem ook uit eigen beweging laten installeren (eventueel huren), maar daarvoor moet u wel rekenen op minstens 1500 euro per jaar. Kunt u daar dan ook een lagere verzekeringspremie mee bekomen? Wij vingen bot bij onze rondvraag: noch Touring Verzekeringen, noch AG Insurance, noch Corona Direct geeft een korting in ruil voor een alcoholslot. AXA Verzekeringen wilde niet reageren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier