‘Dronken chauffeur heeft toch recht op omniumverzekering’

© Getty Images/iStockphoto

Verzekeraars kunnen dronken chauffeurs met een omniumverzekering niet langer uitsluiten.

Het Hof van Cassatie heeft in een arrest beslist dat een uitsluitingsbeding voor dronken bestuurders in een omniumautoverzekering niet meer geldig is. Dat bericht De Tijd op basis van een artikel in De Juristenkrant.

Door het gebruik van uitsluitingen zorgen verzekeraars ervoor dat bepaalde zaken uitgesloten worden van de dekking van de verzekeringsovereenkomst. Een vaak voorkomende uitsluitingsgrond bij omniumautoverzekeringen is die van alcoholintoxicatie.

Het Hof van Cassatie besliste in een arrest van 11 februari 2016 echter dat een beding dat de dekking uitsluit in geval van dronkenschap, geen uitsluitingsbeding is maar een vervalbeding, namelijk een tekortkoming van de verzekerde aan één van zijn verplichtingen.

Dat heeft tot gevolg dat de verzekeraar een causaal verband moet bewijzen tussen het dronken rijden en de schade aan het verzekerde voertuig.

Voor de verplichte aansprakelijkheidsverzekeringen voor auto’s zijn uitsluitingen voor alcoholintoxicatie en dronkenschap verboden. De verzekeraar kan de betaalde schadevergoeding wel terugeisen, maar ook in dat geval zal de verzekeraar een causaal verband moeten aantonen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content