Dit riskeer je als je met te velen in de auto zit

© istock
Jan Roodhooft Advocaat

Als je met meer passagiers dan toegelaten in je wagen rijdt, riskeer je een boete te moeten betalen. Bovendien kan je verzekeraar bij een ongeval een deel van de vergoedingen die hij moet betalen van je terugvragen.

Bij een verjaardagsfeestje van je kinderen neem je meer kinderen in je auto mee dan er eigenlijk plaatsen zijn. Of na een avondje stappen neem je een aantal vrienden die te diep in het glas gekeken hebben mee waardoor je met te velen in je wagen zit. Weet dan dat dit niet zonder risico’s is.

Een boete

Als je te veel personen in je auto vervoert bega je een verkeersovertreding. Houdt de politie je tegen, dan moet je een boete betalen. Het aantal inzittenden van een auto mag niet meer bedragen dan de som van het aantal plaatsen uitgerust met een veiligheidsgordel of een goedgekeurd kinderbeveiligingssysteem en van het aantal plaatsen die daarmee niet moeten zijn uitgerust. Hoeveel personen je mag vervoeren hangt dus af van de auto waarmee je rijdt. Bij de meeste personenwagens zijn er 5 plaatsen.

Je verzekeraar kan bij je aankloppen

Veroorzaak je een ongeval terwijl er te veel mensen in je auto zitten en raken die gekwetst, dan zal je verzekeraar hen vergoeden. De verzekeraar heeft echter een verhaalrecht op jou. Hij zal een deel van de vergoedingen die hij moet uitkeren van jou kunnen recupereren. Meer bepaald kan hij een breukdeel van je terugvragen in functie van het aantal mensen dat er teveel in je wagen zat. Zat je bijvoorbeeld met 7 in een auto waar er maar 5 plaatsen zijn dan kan je verzekeraar 2/7 van de betaalde vergoedingen van je terugvragen. Het bedrag dat hij kan terugvorderen is wel begrensd tot iets meer dan 30.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content