Deze bedenktijd heb je als je een verzekering afsluit

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Je sloot een verzekering af maar stelt enkele dagen later vast dat je je elders goedkoper kan verzekeren. In dat geval kan je veelal nog onder het eerste contract onderuit.

Als je een auto-, levens- of andere verzekering afsluit kan je je meestal nog bedenken. Ook je verzekeraar heeft het recht om terug te komen op de overeenkomst.

Je eigen rechten

Als je een verzekering afsloot voor een duurtijd van meer dan 30 dagen, dan heb je als verzekeringsnemer een bedenktijd. Die bedraagt 30 dagen voor levensverzekeringen en 14 dagen voor andere verzekeringen (zoals bijvoorbeeld een autoverzekering). Deze termijn begint te lopen de dag nadat de verzekeraar je vooraf getekende polis of verzekeringsaanvraag heeft ontvangen.

Stuur hiervoor een aangetekende brief naar je verzekeraar waarin je het contract annuleert. Je hoeft daarvoor geen reden op te geven en bent ook geen schadevergoeding verschuldigd. Je verzekeraar moet onmiddellijk gevolg geven aan je bericht om je verzekering te annuleren.

Je verzekeraar annuleert

Ook je verzekeraar beschikt op zijn beurt over de mogelijkheid het contract nog te annuleren. De bedenktijd die hij heeft is dezelfde als diegene die jij hebt. Je verzekeraar kan je verzekering wel pas effectief stopzetten vanaf de 8ste dag nadat hij jou in kennis heeft gesteld van de annulatie van je verzekering.

Nog dit : deze principes moeten ook uitdrukkelijk worden vermeld in de voorwaarden van je verzekeraar. Is er sprake van een verzekeringsovereenkomst op afstand dan gelden enkele specifieke regels inzake de bedenktijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content