BOB niet meer aansprakelijk voor andermans onverzekerde auto

BOB-campagne © Belga

De aansprakelijkheidsregels in het verkeer worden binnenkort wat logischer. De plenaire Kamer stemde donderdag in met een reeks bijsturingen die minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) heeft uitgewerkt. De tekst versoepelt ook de mogelijkheden voor jonge bestuurders die niet verzekerd raken om aan te kloppen bij het tariferingsbureau.

Eén van de voorbeelden die Peeters aanhaalde tijdens de parlementaire besprekingen, is dat van een BOB die voor een ander met diens wagen rijdt. Hij zal niet langer moeten opdraaien voor de kosten als bij een ongeval blijkt dat de wagen onverzekerd was. Het is immers de eigenaar die erop moet toezien dat het motorrijtuig verzekerd is.

Geldig rijbewijs

Wie zonder geldig rijbewijs brokken maakt, zal voortaan eveneens aansprakelijk kunnen gesteld worden voor de kosten. Daarover bestond nog onduidelijkheid, aldus Peeters. “De nieuwe regels stellen nu dat verzekeraars dergelijke risico’s kunnen verhalen op de bestuurder. Op die manier draaien de overtreders op voor de kosten en worden deze kosten niet gesolidariseerd over alle verzekeringsnemers.”

Wordt schade veroorzaakt met een gestolen voertuig, dan zal de eigenaar ook in geen geval nog aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de kosten. En er komt meer duidelijkheid over de uitbetaling van schade aan slachtoffers wanneer verschillende voertuigen betrokken zijn, maar niet duidelijk is welk voertuig het ongeval veroorzaakt heeft. Dat moet rechtszaken helpen vermijden en zorgen dat slachtoffers sneller vergoed worden.

Versoepeling toegang tariferingsbureau

Daarnaast wordt de toegang tot het tariferingsbureau voor bepaalde doelgroepen zoals jonge bestuurders versoepeld . Dat bureau bepaalt de premie en de verzekeringsvoorwaarden voor bestuurders die niet terecht kunnen op de reguliere verzekeringsmarkt.

Tot slot verduidelijkt Peeters in het wetsontwerp nog dat elektrische fietsen niet vallen onder de categorie motorrijtuigen. Zelfs niet als ze beperkt op eigen kracht kunnen bewegen, bijvoorbeeld om ze makkelijker aan de hand een helling op te duwen.

Partner Content