Blijf correct verzekerd na een verbouwing

© Thinkstock
Jan Roodhooft Advocaat

Na een verbouwing van je woning, moet je je verzekeraar daarvan op de hoogte brengen. Doe je dat niet, dan kan je onderverzekerd zijn.

Je moet je verzekeraar verwittigen als je werken doet die de waarde of de indeling van je woning wijzigen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je je zolder inricht en daar bijkomende kamers maakt, als je een carport of zwembad plaatst, een veranda aan je woning,… Breng ook als je zonnepanelen op je woning plaatst je brandverzekeraar daarvan op de hoogte.

Wanneer niet?

Plaats je een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer of doe je schilderwerken, dan moet je je verzekeraar niet op de hoogte brengen.

Een uitzondering bestaat als het een luxueuze badkamer of keuken is waardoor de waarde van je woning toeneemt. Contacteer bij twijfel sowieso je verzekeraar.

Onderverzekerd

Blijf correct verzekerd na een verbouwing

Verwittig je je verzekeraar niet, dan riskeer je onderverzekerd te zijn. Bij een schadegeval kan het gebeuren dat je verzekeraar je maar een deel betaalt van de schade. Hij kan dan de zogenaamde evenredigheidsregel toepassen.

Het bedrag van de schade wordt dan vermenigvuldigd met de verzekerde waarde en gedeeld door de werkelijke waarde van je woning.

Was je woning bijvoorbeeld voor de verbouwing 300.000 euro waard en na verbouwing 400.000 euro en leed je een schade van 50.000 euro, dan wordt – als je je verzekeraar niet op de hoogte bracht – maar drie vierde van de schade terugbetaald (namelijk 300.000/400.000).

Hoe verwittigen?

Stuur een mail of brief naar de verzekeraar waarin je hem op de hoogte brengt van wat je allemaal verbouwde en vraag hem om een ontvangstbevestiging. Reageert de verzekeraar niet, stuur dan een aangetekende brief. De verzekeraar zal vervolgens wellicht de premie verhogen. (JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content