Belangrijke verzekeringen voor nestverlaters
Ben je net begonnen met werken en zit je niet langer onder de vleugels van je ouders, dan zijn er enkele belangrijke verzekeringen te overwegen.
1. Hospitalisatieverzekering
Elke Belg moet aangesloten zijn bij een ziekenfonds. Het basispakket dat de ziekenfondsen aanbieden kost minder dan 10 euro per maand. Het zijn de ziekenfondsen die bijvoorbeeld je dokters- of tandartskosten zullen terugbetalen.
Ziekenfondsen en privéverzekeraars bieden ook uitgebreidere hospitalisatieverzekeringen aan die tussenbeide komen bij bijvoorbeeld ziekenhuisopname of thuiszorg. Let op voor je deze verzekering afsluit. De kans is groot dat je via je werkgever al een hospitalisatieverzekering hebt. Ga na wat deze al of niet dekt, en of de hospitalisatieverzekering van je ziekenfonds dat wel doet.
2. BA Autoverzekering
Iedereen die een wagen bezit is verplicht een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. Zonder die verzekering mag je met die wagen de weg niet op. De basisverzekering dekt de schade die je met jouw wagen veroorzaakt aan de wagen van derden. De schade aan je eigen wagen is niet verzekerd. Daarvoor is een Omniumverzekering nodig. De Mini Omniumverzekering dekt onopzettelijke schade van derden, terwijl de Maxi Omniumverzekering ook opzettelijke schade dekt (bijvoorbeeld door vandalisme of inbraak). De Maxi Omniumverzekering is het duurst en is dus vooral aangeraden voor duurdere of nieuwe wagens.
3. Brandverzekering
Als huurder sluit je best ook zelf een brandverzekering af om zowel schade aan het gebouw als je eigen inboedel te verzekeren. Veel verhuurders eisen in het contract dat een huurder zelf ook een brandverzekering afsluit. Je kan de brandverzekering uitbreiden naar diefstal, in ruil voor een hogere premie. Ga goed na wat de voorwaarden zijn om achteraf vergoed te worden (bijvoorbeeld foto’s, aankoopfacturen, …) en weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af.
4. Familiale verzekering
De familiale verzekering is niet verplicht, maar is zeker aan te raden. Lees er hier alles over. (MN)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier