Zes goede redenen om een familiale verzekering af te sluiten
Alhoewel het wettelijk niet verplicht is om een familiale verzekering of gezinspolis af te sluiten, doe je er goed aan om dit toch te doen. We geven je zes goede redenen daarvoor.
Breng je in je privéleven materiële of lichamelijke schade toe aan iemand anders – een derde genoemd – dan ben je daarvoor aansprakelijk. Het slachtoffer heeft zelfs het recht om je daarvoor een volledige vergoeding te vragen, zowel voor de lichamelijke als voor de materiële schade.
Je kan dit risico verzekeren door een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Privéleven – beter gekend als een familiale verzekering of gezinsverzekering – af te sluiten. Let wel, schade aan eigen goederen of aan verzekerde personen is niet gedekt.
1. Groot aantal verzekerde personen
Een familiale verzekering verzekert niet alleen jezelf als verzekeringsnemer, maar ook je samenwonende partner. Ook alle personen die onder hetzelfde dak wonen zijn verzekerd. Minder bekend is dat een familiale verzekering ook de uitwonende kinderen van jezelf en/of van je samenwonende partner verzekert zolang zij geen eigen gezin hebben gevormd en indien zij voor hun onderhoud van jou afhankelijk zijn (bijvoorbeeld kinderen die studeren en op kot zitten).
Let wel, de schade waarvoor je zoon of dochter persoonlijk aansprakelijk kan gesteld worden als leider, aangestelde of organisator van een jeugdbeweging, sport- of ontspanningsbeweging, zal niet door elke familiale verzekeraar betaald worden.
2. Huisdieren zijn mee verzekerd
Ook (huis)dieren waarvoor je aansprakelijk bent (stel dat je hond de buurjongen in de arm bijt) zijn verzekerd in een familiale polis.
Let wel, in de meeste familiale polissen is de schade veroorzaakt door rijpaarden waarvan je eigenaar bent, niet verzekerd, terwijl dit meestal wel het geval is voor schade veroorzaakt door pony’s of Shetlanders.
3. Gebouwen zijn mee verzekerd
Een familiale verzekering dekt eveneens de gebouwen waarvoor je aansprakelijk bent. Stel bijvoorbeeld dat je buurman waterschade lijdt in zijn woning omdat je je dakgoot niet goed onderhouden hebt.
Het gaat niet alleen om je hoofdverblijf, maar ook om een tweede verblijf, vakantie-, studieverblijf, tuinen en gronden en alle andere onroerende goederen waarvan je eigenaar bent of die je huurt. Zijn evenwel dikwijls uitgesloten: onroerende goederen die je huur- en andere inkomsten opleveren of die je beroepsmatig gebruikt.
4. Lage kostprijs
Een familiale verzekering is een goedkope verzekering. Verzeker je je als alleenstaande, dan betaal je een jaarpremie van ongeveer 75 euro. Een familiale verzekering voor een gezin kost tien euro meer of ongeveer 85 euro per jaar.
Hou er rekening mee dat de premies kunnen verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Bij sommige verzekeraars krijg je een korting van 20 procent op de premie van een familiale verzekering als je bij dezelfde verzekeraar ook een brandpolis afsluit.
5. Verzekering rechtsbijstand
Je kan je familiale polis uitbreiden met een verzekering rechtsbijstand. Je betaalt daar slechts een meerprijs van een tiental euro’s voor. De verzekeraar zal dan de kosten van de tegenpartij betalen als de zaak voor de rechtbank komt.
6. Wereldwijde dekking
Een belangrijke troef van een familiale verzekering is dat deze wereldwijd geldt. Op die manier ben je via de familiale verzekering ook verzekerd tegen een aantal risico’s op reis.
Stel dat je op reis gaat naar de Côte d’Azur waar je een mooie vakantiewoning huurt. Er is een ingemetste buitenbarbecue die je elke dag gebruikt. Op een dag vernielt een brand het overdekte terras omdat blijkt dat je de barbecue niet voldoende hebt gedoofd. Dankzij je familiale polis ben je verzekerd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier