5 aandachtspunten bij het invullen van een aanrijdingsformulier

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Als je met je wagen betrokken raakt bij een verkeersongeval, moet je een aanrijdingsformulier invullen. Hou daarbij een aantal essentiële spelregels in het achterhoofd.

Bij een verkeersongeval kan je serieus van de kaart zijn. Toch is het belangrijk voldoende bij de zaak te blijven en op een correcte manier het aanrijdingsformulier in te vullen.

1. Vul het altijd in

Vul het aanrijdingsformulier in bij elk ongeval. Doe dit ook als de politie erbij komt en een proces-verbaal opstelt. Je moet het ook invullen als je het beiden eens bent om het ongeval niet aan te geven bij je verzekeraars.

Het aanrijdingsformulier ziet er in heel Europa hetzelfde uit, ongeacht in welke taal het opgesteld is. Heb je een verkeersongeval in het buitenland en vul je het aanrijdingsformulier van de ander (dat in een vreemde taal is) in, dan kan je je eigen formulier ernaast leggen om de juiste vertaling te zien van wat je moet invullen.

2. Vermeld getuigen

Neem ook foto’s van de toestand en van de gevolgen van het ongeval. Als er getuigen aanwezig zijn vermeld dan hun gegevens (naam, adres, GSM-nummer,…). Op het formulier is daar plaats voor voorzien.

3. Eén formulier volstaat

Het volstaat dat je samen één formulier invult. Het bestaat toch uit twee exemplaren waardoor er voor elke partij één exemplaar is. Elk van beide partijen kan zijn versie geven van de feiten. Over de schets moet je het wel eens zijn.

Controleer wel de verklaringen en vermeldingen die de tegenpartij op het ongevallenformulier aanbrengt. Kijk tevens na of de andere partij ook zijn handtekening zet. Lukt het niet om samen een formulier in te vullen, verzamel dan alle gegevens van de tegenpartij en vul je eigen ongevallenformulier in (ook met betrekking tot de schets van het ongeval). In dat geval is het nuttig de politie erbij te roepen.

4. Wijzig niets

Als je beiden de voorzijde hebt ingevuld en ondertekend mag je aan het aanrijdingsformulier niets meer veranderen. Stuur het formulier zo snel mogelijk (en uiterlijk binnen de week) na het ongeval naar je verzekeraar.

5. Erken geen aansprakelijkheid

Geef alleszins je ongelijk niet toe op het formulier. Het is aan je verzekeraar (en eventueel aan de rechtbank) om te beoordelen wie in de fout ging.(JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content