4 manieren om je schade vergoed te zien bij een vluchtmisdrijf

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Je stelt vast dat iemand tegen je auto is gereden en vluchtmisdrijf pleegde. Je kan je schade dan toch soms vergoed krijgen.

Doe navraag bij omwonenden

Vraag vooreerst na bij de omwonenden in de straat waar de schade zich voordeed of ze iets hebben vastgesteld.

4 manieren om je schade vergoed te zien bij een vluchtmisdrijf

Mogelijk heeft één van hen de nummerplaat kunnen noteren van de chauffeur die de aanrijding veroorzaakte. Zit je in je wagen op het moment dat er iemand tegen rijdt, schrijf dan onmiddellijk zijn nummerplaat op.

Ga naar de politie

Doe sowieso aangifte van de feiten bij de politie of het parket en leg klacht neer tegen onbekenden. Heb je een nummerplaat van de dader, geef die dan door. Je hebt het recht om een kopie te krijgen van de klacht die je neerlegt. Vraag die ook op.

Wordt de dader uiteindelijk gevonden, dan kan je een vergoeding van hem en zijn verzekeraar vragen. De kansen dat dat gebeurt zijn echter onzeker. De dader riskeert bovendien strafrechtelijk te worden vervolgd en veroordeeld.

Kijk je verzekering na

Heb je een omnium verzekering, dan kan je aan je verzekeraar vragen je schade te vergoeden.

4 manieren om je schade vergoed te zien bij een vluchtmisdrijf

Hou er wel rekening mee dat er een vrijstelling kan zijn. Heb je alleen een BA-verzekering dan komt die niet tussen. Deze verzekering vergoedt namelijk alleen de schade die je aan anderen toebrengt en niet je eigen schade.

Doe aangifte bij het GMWF

Je kan ook aangifte doen bij het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds. Enkel de lichamelijke schade die je lijdt komt voor vergoeding door dit fonds in aanmerking. De schade aan je wagen kan je niet verhalen op het fonds. Je kan online een dossier bij het fonds indienen. (JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content