Vaudeville van verzekeringsfraude

© belga

Buitenlandse verzekeringsmaatschappijen die samenwerken met Belgische verzekeringsmakelaars: de formule is vatbaar voor fiscale fraude. Dat ontdekte de Bijzondere Belastinginspectie (BBI).

Assuralia, de koepel van de Belgische verzekeraars, hoopt dat het nakende Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU een Europese remedie oplevert.

Volgens de BBI zouden er Belgische makelaars zijn die nalaten om de commissielonen die ze ontvangen van buitenlandse verzekeraars, aan te geven aan de Belgische fiscus. De betrokken makelaars parkeren het geld op een Luxemburgse rekening. In het geval van één Ierse verzekeringsmaatschappij gaat het al snel om 100 miljoen euro, die dus niet belast wordt, zegt de BBI. Het topje van de ijsberg, wellicht.

Assuralia is geschrokken van de omvang van het probleem, en vindt de makelaars die het spelletje meespelen ‘dom’. “Een jammerlijke zaak voor het functioneren van de Europese verzekeringsmarkt”, zegt woordvoerder Wauthier Robyns. “Een verborgen spaarrekening in Luxemburg is niet meteen het toppunt van fiscale engineering. Dat zoiets nog altijd mogelijk is, wijst op een gebrekkige samenwerking tussen de bevoegde Europese autoriteiten. Een vaudeville, noem ik het.” AG Insurance, de grootste Belgische verzekeraar – die haar polissen onder meer via een netwerk van 3.000 zelfstandige makelaars verdeelt – onthoudt zich van alle commentaar.

Het marktaandeel van de verzekeringsmakelaars in de distributie van verzekeringsproducten ligt heel hoog in België – tot 60 procent in het segment van de levensverzekeringen – in vergelijking met de meeste andere Europese lidstaten. En dat maakt ons land extra kwetsbaar voor fiscale fraudeconstructies tussen Belgische makelaars en buitenlandse verzekeringsmaatschappijen.

“Voor de samenwerking tussen Belgische makelaars en Belgische verzekeraars heeft ons land nochtans een sluitend systeem om fiscale fraude te voorkomen”, benadrukt Wauthier Robyns. “Elk jaar ontvangt elke makelaar een fiscale fiche van elke Belgische verzekeringsmaatschappij waarmee hij samenwerkt, en die laatste bezorgt bovendien een kopie van de fiche aan de fiscus. Zo’n systeem zou op Europese schaal moeten worden uitgerold. Het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU, vanaf 1 juli, biedt daartoe een uitgelezen kans.”

C.D.C.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content