Vanaf 1 oktober is afronding kasticket mogelijk

© thinkstock

Vanaf 1 oktober kunnen handelaars en vrije beroepen het totaalbedrag op het kasticket afronden naar de ‘dichtstbijzijnde 0 of 5 cent’. Op die manier moet het gebruik van 1 en 2 eurocent verminderd worden.

Vanaf 1 oktober kunnen handelaars en vrije beroepen het totaalbedrag op het kasticket afronden “naar de dichtstbijzijnde 0 of 5 cent”, om zo geleidelijk aan het gebruik van muntstukken van 1 en 2 eurocent te verminderen. Dat kondigt de federale overheidsdienst Economie aan.

‘Kosten tot 160 procent van nominale waarde’

“Deze munten worden vaak maar een keer gebruikt, voordat ze opgepot worden”, aldus de FOD Economie in een persbericht. Er is geen verplichting om mee te doen met de afrondingsmogelijkheid. Comeos heeft al laten weten dat haar leden niet zullen deelnemen, Unizo toont zich wel tevreden.

De muntjes van 1 en 2 eurocent leveren problemen op “voor handelaars (selecteren, tellen, vervoeren …), voor banken en voor de schatkist”, aldus de FOD Economie. “Volgens de Europese Commissie kosten deze stukken van 1 en 2 eurocent respectievelijk gemiddeld 160 en 150 procent van hun nominale waarde in de eurozone.”

Geldt enkel contant

Er zijn vier voorwaarden voor handelaars die willen meestappen in het afrondingssysteem: de betaling moet volledig of gedeeltelijk contant gebeuren (met muntstukken of met maaltijd-, eco- of geschenkcheques), het totaalbedrag wordt afgerond, de handelaar moet consequent afronden en hij moet het verplichte pictogram op een duidelijk zichtbare manier gebruiken. Als een handelaar ervoor kiest af te ronden, moet die afronding gelden “voor alle klanten die contant betalen”.

Voor geneesmiddelen of voor betalingen met een bankkaart geldt het principe niet. Als de klant een deel met een bankkaart betaalt, mag enkel het contant betaalde bedrag afgerond worden.

Niet buiten omloop gesteld

Door deze maatregel worden muntjes van 1 en 2 cent niet afgeschaft: “ze worden niet buiten omloop gesteld en behouden hun waarde. Consumenten mogen ze nog altijd gebruiken en moeten ze aanvaarden als een handelaar teruggeeft in stukken van 1 en 2 cent.” Meer info staat op goedafgerond.belgium.be.

Warenhuizenfederatie Comeos heeft in een reactie de hoop uitgedrukt dat de nieuwe regering werk maakt van een uitbreiding van de afronding naar alle betaalmiddelen. Unizo is wel positief: “Handelaars zijn al langer vragende partij om af te ronden. Minder eurocentjes betekent voor hen minder kosten en minder administratie.” Unizo pleitte ervoor het afronden ook voor elektronische betalingen in te voeren, maar noemt het aangekondigde systeem “een eerste belangrijke horde”. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content