Uw renteloze lening aan de schatkist
Elke maand wordt te veel bedrijfsvoorheffing ingehouden op uw loon. Dat wordt later wel terugbetaald, maar intussen geeft u de staat een gratis lening van 15 à 18 maanden. ‘De overheid besteelt op die manier de burger’, vindt fiscaal advocaat Werner Niemegeers.
Uw werkgever is verplicht om maandelijks een bedrijfsvoorheffing in te houden op uw loon en die door te storten aan de schatkist. Hoeveel precies, is wettelijk geregeld. Voor werknemers wordt de bedrijfsvoorheffing berekend op het brutoloon, verminderd met de door de werknemer betaalde RSZ-bijdrage (in principe 13,07 procent). Daarop worden vervolgens nog een aantal verminderingen toegepast, afhankelijk van uw gezinssituatie.
In het ideale scenario zou het bedrag dat wordt ingehouden aan bedrijfsvoorheffing, moeten overeenstemmen met uw uiteindelijk te betalen belasting. Maar dat is vandaag nog steeds niet het geval. Bij de berekening van de bedrijfsvoorheffing wordt immers nog altijd geen rekening gehouden met alle maatregelen van de grote belastinghervorming die sinds 2001 is doorgevoerd. Wat te veel wordt ingehouden, krijgt u uiteraard wel terug. Maar slechts maanden later, op het ogenblik dat het aanslagbiljet in de bus valt. Eigenlijk geeft elke burger de staat op die manier dus een renteloze lening voor 15 à 18 maanden. ‘Dat doet de regering doelbewust, om budgettaire redenen’, zegt fiscaal advocaat Werner Niemegeers. ‘Dat was al zo onder premier Guy Verhofstadt (Open VLD), en men weigert het aan te passen. Dat vind ik een grote schande. Zo pleegt men een hold-up op de bevolking.’
“De regering weigert de bedrijfsvoorheffing aan te passen. Dat vind ik een grote schande.”
Hoeveel bedrijfsvoorheffing er maandelijks te veel wordt ingehouden hangt af van situatie tot situatie. ‘Op uw loon van januari 2009 zal bijvoorbeeld 25 tot 50 euro te veel worden ingehouden’, legt Niemegeers uit. ‘Dat zal dan in 2010 worden aangegeven, en je zult het pas in 2011 terugzien.’ Specialisten rekenden uit dat er in 2008 voor een gezin met twee kinderen ongeveer 980 euro bedrijfsvoorheffing per jaar te veel werd ingehouden. Per maand komt dit neer op een bedrag van iets meer dan 81 euro.
Dat de belastingbetaler door deze gratis lening wordt benadeeld, is volgens Werner Niemegeers duidelijk. ‘Men spreekt nu zo vaak over het verhogen van de koopkracht van de mensen. Wel, stel u voor dat wat bij iedereen te veel wordt ingehouden aan bedrijfsvoorheffing in één keer zou worden ingebracht in de economie’, merkt hij op. Dankzij de Vlaamse jobkorting zult u volgende maand dan wel wat minder bedrijfsvoorheffing betalen op uw loon, maar die is eenmalig en dus geen structurele oplossing voor het probleem. Want volgens de krant De Standaard zou de fiscus vandaag een miljard euro meer dan nodig innen per jaar. Dat alles in een keer terugbetalen, lijkt voor de overheid volstrekt onmogelijk. ‘Maar democratie heeft geen prijs’, vindt Niemegeers. ‘De burger heeft toch ook zijn rechten in een maatschappij? Wel, momenteel besteelt de overheid die burger.’
Thomas Verbeke
In samenwerking met Moneytalk
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier