Universiteiten richten samen nieuw zaaikapitaalfonds op
De universiteiten van Gent, Brussel en Antwerpen bundelen hun krachten in QBIC Fund, het eerste interuniversitaire zaaikapitaalfonds in ons land. Valt op door zijn afwezigheid: de universiteit van Leuven.
De universiteiten van Gent, Brussel en Antwerpen bundelen hun krachten in QBIC Fund, het eerste interuniversitaire zaaikapitaalfonds in ons land. QBIC krijgt een kapitaal van 30,5 miljoen euro om te investeren in spin-offs van de drie universiteiten. Valt op door zijn afwezigheid: de universiteit van Leuven.
Zowel Universiteit Gent en de Brusselse VUB hebben al ervaring met eigen zaaikapitaalfondsen, maar vonden schaalvergroting nodig. De krachtenbundeling zorgt voor een grotere geldpot en maakt een voltijds professioneel management van de spin-offs mogelijk. Universiteit Antwerpen sluit zich bij het initiatief aan.
De geaffilieerde hogescholen en academische ziekenhuizen meegerekend, kan QBIC Fund putten uit het denkwerk van 8500 onderzoekers. “Die zijn samen goed voor 56 procent van het universitaire onderzoekspotentieel in Vlaanderen”, zegt Luc Moens, vicerector van de Universiteit Gent. “Het grotere volume verruimt de keuzemogelijkheden, wat de kans op succesvolle projecten doet stijgen.”
QBIC heeft een oorlogskas van 30,5 miljoen euro. Het fonds wil dat geld investeren in een twintigtal spin-offs over een periode van tien jaar. De drie universiteiten brengen samen 4 miljoen euro in. De banken BNP Paribas Fortis, KBC en ING zorgen voor 11 miljoen. De rest komt van de overheidsinstellingen FPIM (Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij), GIMB (Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Brussel) en PMV (ParticipatieMaatschappij Vlaanderen). PMV doet dat via haar Arkimedesfonds, dat investeert in Vlaamse starters en KMO’s.
KU Leuven doet niet mee aan QBIC. “Gezien onze aanpak is er geen behoefte aan,” zegt Koenraad Debackere, CEO van LRD (KU Leuven Research & Development), de dienst die onder andere bevoegd is voor spin-off’s. “Dag in, dag uit zijn onze mensen aanwezig in alle onderzoeksgroepen om mogelijkheden te bekijken en spin-offs te begeleiden. Ons systeem staat zo scherp op punt dat daar onmogelijk drie universiteiten bij kunnen.”
Bij de drie andere universiteiten is er begrip voor dit standpunt, al mag Leuven er altijd bij. Dat kan misschien al eind 2013, wanneer QBIC een tweede kapitaalronde houdt, die 10 tot 20 miljoen moet opbrengen. (JVG)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier