Umicore en GBL drijven short seller uit
Het hefboomfonds Marshall Wace is uit de tabel met short sellers in Umicore verdwenen. Beleggers kunnen de wandel van de short sellers volgen op de website van de toezichthouder FSMA. Anderhalve maand geleden had Marshall Wace nog 1,2 procent van de uitstaande aandelen geleend om te speculeren op een koersdaling van de materiaaltechnologiegroep.
Vooral hefboomfondsen uit de VS of het VK lenen tegen een vergoeding aandelen bij grote institutionele beleggers om ze te kunnen verkopen op de markt. Die praktijk heet ‘short selling’ in het Engels en maakt het mogelijk te winnen bij een koersdaling. Bij gebrek aan een betere Nederlandse term kunnen we deze beleggers ‘onechte verkopers’ dopen. Ze verkopen aandelen die ze niet bezitten maar moeten die op een bepaald moment ook terugkopen om ze weer aan de eigenaar geven.
Short selling is risicovol en iets waar de meeste partijen niet aan beginnen zonder hun huiswerk te maken. Als de onechte verkoper gelijk krijgt, dan tuimelt het bedrijf dat hij in het vizier heeft op een bepaald moment van zijn sokkel en kan hij de aandelen goedkoper terugkopen. Als hij ongelijk krijgt, moet hij de aandelen tegen een hogere prijs terugkopen om ze weer aan de eigenaar te bezorgen.
Sinds 1 november 2012 moeten onechte verkopers hun ‘netto-shortposities’ aanmelden bij de Belgische toezichthouder FSMA. Elke partij die meer dan 0,5 procent van de aandelen van een Belgisch bedrijf leent en vervolgens verkoopt op de markt, moet dit met enkele dagen vertraging melden. Marshall Wace duikt regelmatig op in de lijst met netto-shortposities op de website van de FSMA.
Umicore
Marshall Wace is het geesteskind van de Britten Paul Marshall en Ian Wace. Het is een grote spelers met specialisten in verschillende sectoren. Het fonds bouwt vandaag een short-positie op in de chemiegroep Solvay en de telecomgroep Belgacom en speculeerde ook een tijdje tegen de zinkverwerker Nyrstar en tegen de materiaaltechnologiegroep Umicore. De vier aandelen stegen in de periode dat Marshall Wace gokte op een koersdaling.
Hefboomfondsen gaan meestal ‘long’ en ‘short’. Hun doelstelling is rendement te halen, ongeacht de richting van de beurzen. Daarvoor gebruiken ze verschillende strategieën. Ze dekken zich bijvoorbeeld in tegen het marktrisico door enerzijds geleende aandelen van Nyrstar te verkopen en anderzijds een index of individuele sectorgenoten van de zinkgroep te kopen, zoals Boliden, Vedanta of Korea Zinc. Of ze gaan ‘short’ op de materiaaltechnologiegroep Umicore en ‘long’ op Johnson Matthey. Daardoor kan het op het eerste gezicht lijken dat een hefboomfonds een slechte investering deed, terwijl het wel gaat om een winnende strategie.
Vooral bij Umicore ontmoette het Londens hefboomfonds een paar sterke tegenstanders. Er zijn maar liefst drie Belgische investeringsmaatschappijen met aandelen van de materiaaltechnologiegroep in portefeuille: de holdings GBL en Bois Sauvage en de privak Quest for Growth. De Belgische holding GBL drijft sinds iets meer dan een jaar haar positie stelselmatig op. Eind juli had GBL 9,5 procent van het kapitaal van de materiaaltechnologiegroep in handen. Die aandelen zijn in vaste handen en worden niet uitgeleend aan shorters, onderstreept GBL. GBL liet bovendien bij de publicatie van de halfjaarresultaten weten dat Umicore mogelijk uitgroeit tot een strategische participatie. Ook de eigen aandelen die Umicore bezit (9,1%), worden niet te grabbel gegooid aan de onechte verkopers.
Wordt Marshall Wace afgeschrikt door GBL & co? Hoogstwaarschijnlijk niet. Maar hoe meer aandelen in vaste handen, hoe meer het kost om aandelen te lenen en bijgevolg ook hoe duurder en risicovoller om te ‘shorten’.
Lees het volledige dossier over de shorters op de Brusselse beurs. Trends ging na hoe succesvol ze zijn en maakte een rapport.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier