Tussen hoop en vrees

Voor de talrijke werknemers die wereldwijd hun arbeidsplaats hebben verloren, zijn het barre tijden en neemt de vrees de bovenhand. En dat geldt ook voor de meeste bedrijven die binnenkort kwartaalresultaten publiceren of onlangs met een winstwaarschuwing dienden uit te pakken. Het staat buiten kijf dat de bedrijfsresultaten van de bedrijven bar slecht zullen zijn.

Voor de aandelenbeleggers die ondanks al deze onheilsberichten midden in de novemberstorm aandelen zijn beginnen te kopen, is er echter hoop. Wie op 20 november wat aandelen kocht, heeft zelfs op indexniveau rendementen tussen 10 en 20 %. Beter nog: wie meststoffenproducenten zoals Potash kocht, kan zelfs al op een rendement van 60 % terugblikken. Of wat dacht u van Petrobras, dat u midden november voor slechts 14,9 USD kon kopen en eind vorige week aan 28 USD noteerde? Er is dus ook hoop in deze barre tijden.

Maar hoop is iets meer dan een paar statistieken. We waren aanwezig op de uitreiking van de Manager van het jaar, een evenement dat door ons zusterblad Trends jaarlijks georganiseerd wordt, en luisterden heel aandachtig naar de speeches van de aanwezige prominenten. Vooral de uitspraken van de kersverse premier Van Rompuy bleven nazinderen. Hij had op zijn wenskaarten geschreven dat ‘hoop’ een werkwoord is. Hoop is belangrijk, maar ook vertrouwen is dat. En ook hier citeren we een eenvoudige maar belangrijke uitspraak van de nieuwe premier: “Het klimaat van vertrouwen bij verbruikers, spaarders en investeerders is bepalend voor het herstel.”
De realiteit is soms anders.
Zo
wees Van Rompuy op het feit dat het beschikbare inkomen van de gezinnen in 2009 met 1,5 % reëel zal stijgen, en dat het probleem vandaag dus minder bij de koopkracht ligt dan vaak wordt gesteld. Het herstellen van het vertrouwen is dus de belangrijkste uitdaging van deze crisis. Vooral het vertrouwen in het bankwezen moet worden hersteld. Want wordt er niet vaak gezegd dat vertrouwen het grootste kapitaal van een bank is? Zover zijn we helaas nog niet. Na zes weken van hoop was er vorige week weer vrees op de financiële markten. De winstnemingen van vorige week waren grotendeels het gevolg van slecht nieuws (nieuwe afschrijvingen, overheidsingrepen) uit de banksector (Citigroup, Commerzbank…).

Om de economie op korte termijn weer zuurstof te geven, hebben wereldwijd de beleidsvoerders de theorieën van John Maynard Keynes uit de kast gehaald. Zo worden voor de komende jaren over de hele wereld voor meer dan duizenden miljarden USD infrastructuurwerken gepland en daar zullen,vooral de uitermate goedkope cyclische aandelen van profiteren. We koesteren de hoop dat u, als u vandaag deze aandelen koopt, over enkele jaren, wanneer niemand de markt nog vreest, deze beleggingen met veel winst zult kunnen verkopen.

Alain Deneef Hoofdredacteur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content