Turkse centrale bank verlaagt rente opnieuw ondanks hoge inflatie

hoofdkwartier van de Turkse centrale bank in Ankara

De centrale bank in Turkije heeft de rente opnieuw flink verlaagd, en dat ondanks de nog altijd torenhoge inflatie in het land. Donderdag werd de rente met 1,5 procentpunt naar beneden gezet, tot 10,5 procent. Het is de derde daling op drie maanden tijd. Die was ook groter dan verwacht, economen waren uitgegaan van een renteverlaging met 1 procentpunt tot 11 procent.

De inflatie in Turkije bedroeg in september maar liefst 83,5 procent, het hoogste niveau sinds 1998. De economische logica schrijft voor dat de rente moet worden opgetrokken om de inflatie te bekampen. Men probeert zo de vraag en dus de druk op de prijzen af te koelen, maar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan houdt er een andere logica op na. Hij is tegen renteverhogingen en zet de centrale bank onder druk om lenen goedkoper te maken.

Desondanks reageerde de Turkse munt donderdag nauwelijks op de nieuwe renteverlaging. De lira staat wel al zeer lang op een (bijna) dieptepunt tegenover de Amerikaanse dollar. Dat maakt import duurder en stuwt de inflatie dus verder omhoog. Export van Turkse goederen wordt wel goedkoper

Partner Content