‘Tobintaks kan Belgische banken acht miljard kosten’

© belga

De Tobintaks die België en tien andere landen uit de eurozone willen invoeren, zou de Belgische banken 8 miljard euro per jaar kunnen kosten.

De Tobintaks, de belasting op financiële transacties die België en tien andere landen uit de eurozone willen invoeren, zou de Belgische banken 8 miljard euro per jaar kunnen kosten. Dat heeft zowel de Nationale Bank (NBB) als de bankenfederatie Febelfin berekend, meldt De Tijd dinsdag.

Elf lidstaten uit de eurozone die de Tobintaks willen invoeren, kregen in januari groen licht tijdens de vergadering van de ministers van Financiën van de 27 EU-lidstaten.

Eerder hadden de Europese Commissie en het Europees Parlement al hun fiat gegeven voor de heffing op financiële transacties. De Commissie moet de Tobintaks nu concreet maken. België was daarbij een van de initiatiefnemers.

Stabiliteit

Met de transactietaks willen de elf landen de bijdrage van de financiële sector verhogen en de financiële stabiliteit bevorderen door speculatie te ontmoedigen. Daar kan de Tobintaks bij helpen. Maar er luidt ook kritiek. Zo lieten onder meer de Britten en Nederlanders optekenen dat een belasting op financiële transacties zou leiden tot een kapitaalvlucht naar landen waar de belasting niet van toepassing is, buiten Europa bijvoorbeeld.

8,4 miljard euro op rekening van Belgische banken

De Nationale Bank van België schat nu dat de taks de vier Belgische grootbanken (BNP Pa­ri­bas For­tis, Bel­fi­us, KBC en ING België) 8,4 miljard euro zal kosten, in de veronderstelling dat de belasting niet wordt ontweken.

De opbrengst komt vooral van de heffing op zogenaamde repo’s: transacties die banken gebruiken in het kader van hun liquiditeitsbeheer. Bankenfederatie Febelfin kwam tot een vergelijkbaar resultaat.

Transacties verhuizen

De banksector gaat ervan uit dat het gedrag van banken, bedrijven en beleggers door de heffing zal veranderen. “Sommige financiële transacties zullen niet meer plaatsvinden. Andere transacties zullen verhuizen naar landen die de belasting niet heffen”, aldus Filip Dierckx, voorzitter van Febelfin. Dierckx is er niet gerust op en vraagt een aanpassing.

James Tobin

De Tobintaks werd ruim veertig jaar geleden bedacht door de Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar James Tobin. Tobin wilde via een taks op financiële transacties onder meer de volatiliteit op de financiële markten afremmen.

De elf lidstaten

De Tobintaks mag voortaan worden ingevoerd in Spanje, Slowakije, Italië, Estland, Frankrijk, Duitsland, België, Oostenrijk, Griekenland, Portugal en Slovenië. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content