Thema n° 4 : Verzekering van betalingen

© Thinkstock

In België verliezen de ondernemingen meer dan 9 miljard euro aan onbetaalde facturen. Wil men de behoefte aan werkkapitaal goed kunnen inschatten, dan moet ze ook zeker zijn dat de klanten betalen, het liefst binnen de vastgestelde termijn.

In België verliezen de ondernemingen meer dan 9 miljard euro aan onbetaalde facturen. Wil men de behoefte aan werkkapitaal goed kunnen inschatten, dan moet ze ook zeker zijn dat de klanten betalen, het liefst binnen de vastgestelde termijn. Of men nu zaken doet in België of in het buitenland, de zekerheid dat men op tijd betaald wordt is en blijft van kapitaal belang. Het is dan ook niet verwonderlijk dat acht op de tien zeggen dat ze daaraan belang hechten. Een op de twee heeft al concrete maatregelen genomen om haar betalingen te garanderen. 14 procent maakt daar voor dit jaar een prioriteit van.

Bankgaranties zijn veruit het meest gebruikte middel. Een op de twee ondernemingen zegt daarvan gebruik te maken om zich van zijn inkomsten te verzekeren. Andere oplossingen, zoals het documentair krediet (export), indekking tegen wissel- of intrestrisico’s en factoring worden nauwelijks ge-bruikt. Factoring is overigens een formule die door de meeste ondervraagde ondernemingen miskend wordt en in hun ogen erg duur is.

Sébastien Buron et Patrick Claerhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content