Tax shelter is rendabel voor de Belgische staat

© belga

Uit een onderzoek van Scope Invest, actief als intermediair voor de filmindustrie, en de Université Catholique de Louvain (UCL) blijkt dat de economische weerslag van de tax shelter positief uitvalt.

Via dat systeem kunnen investeerders in Belgische films een deel van hun investering fiscaal inbrenge. Voor elke euro fiscaal voordeel genereert de overheid netto meer inkomsten. “Die positieve economische impact wordt mogelijk gemaakt door de zogeheten ‘Belgische uitgaven’ die verplicht zijn in het taxsheltermechanisme, en die de Staat belastinginkomsten, sociale bijdragen en btw-inkomsten opleveren”, zegt Fabrice Delville van Scope Invest.

Het onderzoek had enkel betrekking op alle films waarvan Scope Invest de uitvoerende productie voor zijn rekening nam sinds eind 2006, en waarvan de Belgische productie-uitgaven zijn afgesloten. Dat zijn acht films. Maar de analyse, waarbij alle uitgavenposten onder de loep werden genomen, moet een correct beeld opleveren van de economische weerslag.

Gemiddeld werd voor elke euro toegekend fiscaal voordeel een economische opbrengst van 1,03 euro verkregen. In sommige gevallen liep dat voordeel op tot 1,14 euro. Extrapoleren naar de hele filmsector is volgens Peter Bouckaert, voorzitter van de Vlaamse Filmproducenten (VFPB), relevant. “Zo’n terugverdieneffect lijkt mij zeker niet onrealistisch en ligt wellicht nog hoger bij een meerderheid van de Belgische producties indien de kostprijs van het financieringsmechanisme zelf binnen de perken wordt gehouden. Ik ken de parameters niet die Scope heeft gebruikt voor zijn berekening, maar de maatregel is zo uitgewerkt dat – indien hij gebruikt wordt zoals initieel bedoeld – de kostprijs voor de overheid integraal wordt terugverdiend, met een bonus er bovenop. Veel hangt af van het aandeel van de financiering dat in de audiovisuele productie terechtkomt voor kosten en uitgaven die niet gekoppeld zijn aan de financiering zelf en die een gunstig effect op de Belgische uitgaven en tewerkstelling hebben.”

Via Scope Invest deden al ruim 300 ondernemingen een beroep op het taxsheltermechanisme, goed voor ruim 70 miljoen euro aan investeringen.

L.D.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content