Studenten onrealistisch over extra voordelen op arbeidsmarkt
Bijna één op de vijf Belgische laatstejaarsstudenten wil verder studeren. Studenten die zich wel op de arbeidsmarkt wagen, hebben soms onrealistische verwachtingen over het salaris en de extralegale voordelen. Dat blijkt uit de zesde GO-enquête van Roularta bij 798 Nederlandstalige en Franstalige studenten.
Slechts 26 pct van de ondervraagde studenten is tevreden met één diploma. Jongeren willen verder studeren om te specialiseren (27 pct), om een ander vakgebied te verkennen (18 pct) of omdat een bepaald extra diploma hen makkelijker aan werk moet helpen (16 pct). Vijf procent heeft geen zin om te gaan werken.
Negentien procent van de studenten denkt als starter een nettomaandloon te hebben tussen 1.750 en 2000 euro voor een voltijdse job. Zeventig procent is realistischer en hoopt op een salaris tussen 1.250 en 1.750 euro.
Op de vraag of ze bereid waren een job met een lager salaris te aanvaarden, antwoordde 22 pct neen. Het gemiddelde loon van een starter ligt rond de 1.500 euro.
Studenten zijn onrealistisch wat betreft extralegale voordelen. Ze denken recht te hebben op een gsm (31 pct), een laptop (27 pct) of een bedrijfswagen (27 pct). In realiteit beschikt slechts 20 pct, 24 pct en 13 pct van de starters over die extra voordelen.
Een aangename werksfeer en een aantrekkelijk salaris zijn de twee belangrijkste factoren voor Vlaamse starters bij het zoeken naar werk. De meest aantrekkelijke sectoren zijn de overheid, de non-profitsector en het onderwijs. Jan De Nul blijft de meest aantrekkelijke werkgever.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier