Stournaras waarschuwt voor Grieks bankroet

© reuters

Volgens minister van Financiën Yannis Stournaras lopen de Grieken stilaan op hun tandvlees wat besparingen betreft. En het blijft wachten op een nieuwe schijf noodhulp.

Volgens minister van Financiën Yannis Stournaras lopen de Grieken stilaan op hun tandvlees wat besparingen betreft. En het blijft wachten op een nieuwe schijf noodhulp. In een toelichting in het Europees Parlement verklaarde Stournaras dinsdag dat het risico op een Grieks bankroet niet denkbeeldig is als de opgelegde besparingsmaatregelen koste wat het kost moeten worden doorgevoerd. “We houden zo goed mogelijk vol, maar er zijn limieten die we niet kunnen overschrijden,” aldus de Griekse minister van Financiën.

“Velen vragen zich mogelijk af hoe het komt dat ons begrotingstekort niet afneemt in verhouding tot de fiscale maatregelen – goed voor ruim 25 procent van het bbp – die we hebben genomen,” zei Stournaras dinsdag nog. Volgens de Griekse minister van Financiën ligt het antwoord op die vraag voornamelijk bij de recessie die plaatsvindt, en de ‘anticyclische maatregelen’ die de recessie zouden hebben veroorzaakt.

De Grieken moeten dus blijven besparen zonder garantie op noodhulp van de troijka. Griekenland wacht meer bepaald op groen licht voor een financiële injectie in drie schijven: een sinds juni geblokkeerde schijf van 31,2 miljard euro, een schijf van 5 miljard euro die in het derde kwartaal moest uitbetaald worden en een schijf van 8,3 miljard euro voor het vierde kwartaal..

Nieuw overleg over een goedkeuring is gepland op 20 november, maar Stournaras vreest dat de kredietverleners van Griekenland het ook dan niet eens zullen raken.

De Duitse minister Wolfgang Schaüble oordeelde dinsdag dat het logisch zou zijn om alle schijven simultaan vrij te geven, op voorwaarde dat een controlemechanisme wordt ingevoerd om erop toe te zien dat de hervormingen en besparingen in Griekenland op koers blijven. (AFP/Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content