Stemming over Europese regels voor hefboomfondsen is niet meer voor juli

Er zal in juli nog niet gestemd worden over nieuwe Europese regels voor hefboomfondsen (hedge funds). Vertegenwoordigers van de lidstaten en het Europees parlement zijn er niet in geslaagd om tijdig een vergelijk te vinden over een mogelijke tekst, wat de voorziene stemming met enige tijd uitstelt.

In de nasleep van de financiële crisis nam Europa het plan op om de hefboomfondsen strikter in de hand te houden. Algemeen wordt immers aangenomen dat die mee aan de basis lagen van de wereldwijde malaise.

Toch gebeurt de invoering niet zonder slag of stoot. Zo zouden de gesprekken vastgelopen zijn op een soort Europees paspoort voor financiële producten uit derde landen, dat zou worden toegekend als ze aan bepaalde Europese minimumvoorwaarden voldoen. Vooral de Europarlementsleden zijn voorstander van een dergelijke regeling, terwijl de lidstaten eerder pleiten voor een systeem met nationale goedkeuringen.

Onder Spaans voorzitterschap is men er dus niet in geslaagd om de neuzen in dezelfde richting te krijgen, wat maakt dat België het dossier op zijn bord zal krijgen.

Minister van Financiën Didier Reynders had eerder al een ontmoeting met rapporteur Jean-Paul Gauzes van het Europees parlement. Die sprak na afloop van een “vruchtbaar” gesprek. “Ik ben ervan overtuigd dat er op tijd een akkoord komt om tegen september te kunnen stemmen”, besloot hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content